Cégvilág

Hamarosan vásárolhat az MNB eszközkezelője

Javában tart a Magyar Nemzeti Bank mellett működő eszközkezelő, a MARK Zrt. portfólió-építésének előkészítése. Ha a társaság fel tudja használni a jegybank által rendelkezésére bocsátott 300 milliárdos keretet, jelentősen csökkenhet a nem teljesítő vállalati hitelek állománya és aránya is

Egyre közelebb kerül az induló portfóliója megvásárláshoz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavaly novemberben alapított eszközkezelője, a MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt. A társaság uniós közbeszerzési pályázatokat írt ki ingatlanokkal kapcsolatos értékbecslési és pénzügyi átvilágítási feladatok elvégzésére: a másfél évre tervezett értékbecslési szakértői közreműködésre 588 millió forintos, a két évre tervezett pénzügyi átvilágítási feladatokra 221 millió forintos keretösszeget határoztak meg. Mindkét keretösszegből a szükséges kapacitásigény szerint fog felhasználni a társaság. Mindezek tükrében reálisnak tűnik az a terv, hogy az év második-harmadik negyedévében elkezdjék az eszközök vásárlását.

Az eszközkezelő cég igen komoly méretű kezdő portfólióval indíthat, hiszen az MNB monetáris tanácsa 300 milliárd forintos, 10 éves hitelkeretet hagyott jóvá a számára. Ez annak tükrében semmiképp sem elhanyagolható limit, hogy az MNB nyilvántartása szerint a hazai bankok könyveiben nagyjából 1070 milliárd forintnyi késedelmes vállalati volt, amelyből bő 810 milliárd forint értékű volt 90 napon túli. (Ez az adat viszont csak a részvénytársasági formában működő bankok állományait tartalmazza, a pénzügyi vállalatoknak nyújtott hitelek nélkül.)

A MARK a korábban közöltek szerint a kereskedelmi bankok problémás ingatlanhiteleinek és visszavett ingatlanainak jelentős részét piaci áron akarja majd felvásárolni. Viszont a cég csak olyan követelések megvásárlására tesz majd ajánlatot, amelyek az érintett pénzügyi intézmény mérlegében voltak már 2008 végén, és amelyeknél a követelés, ingatlanbiztosíték jogi státusza rendezett és megfelelő formájú és tartalmú szerződéses dokumentációval alátámasztott. A tervek szerint a portfólióba elsősorban a nem teljesítő hitelkövetelések kerülnek majd, de meghatározott kritériumoknak megfelelően, bizonyos objektív pénzügyi kritériumokat alulteljesítő ingatlanhitel-kitettségeket is átruházhatnak a bankok. A pénzügyi szolgáltatóknak – akik egyébként önként csatlakozhatnak a programhoz – várhatóan hat hónapos regisztrációs időszakot hirdet meg a társaság, az eszközök megvásárlása és későbbi továbbértékesítése pedig nyilvános pályázatok, meghívásos tenderek, illetve pénzügyi intézményekkel és befektetőkkel folytatott tárgyalások útján történik majd. Kandrács Csaba vezérigazgató korábbi tájékoztatása szerint a követelésvásárlásra fordított legalacsonyabb egyedi összeg 500 millió, ingatlanvásárlásoknál pedig 200 millió forint lesz. Ha pedig az érdeklődés meghaladja a 300 milliárdos keret nyújtotta lehetőségeket, a tulajdonos jegybank dönthet úgy, hogy a hitelkeretet megnöveli. A vezérigazgató várakozásai szerint a MARK portfóliója várhatóan kétharmad részben követelésekből, egyharmad részben pedig ingatlanokból áll majd.

A jegybanki adatok szerint tavaly sokat tisztult a vállalati hitelportfólió a bankoknál. 2014 végén a késedelmes hitelek mennyisége 1069,6 milliárd forintot tett ki a részvénytársasági hitelintézeteknél, amely a teljes mennyiség 18,62 százalékát érte el. Ehhez képest 2013-ban még 1356 milliárdot tett ki a késedelmes hitelek mennyisége – ezen belül a 90 napon túl lejártaké 916,5 milliárd forintot –, amely a teljes portfólió több mint 23 százalékát érte el. Figyelemre méltó emellett, hogy nőni kezdett a problémamentes állomány is a vállalati portfólióban, bár ebben nagy a szerepe az új kihelyezések növekedésének is.

Apadnak a projekthitelek

A jegybank adatai szerint bő 1800 milliárd forintnyi projekthitelt tartottak számon 2014 végén maguknál a magyarországi bankok, amely 10,3 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi mennyiségnél. A portfólió minősége viszont ezeknél is látványosan javult tavaly: a 90 napon túli csúszásban lévő tételek állománya már „csak” 20,7 százalékot ért el decemberben, amely látványos javulást jelent az egy évvel korábbi, 25 százalék környéki értékhez képest.

Az ingatlanvásárlási, és -fejlesztési hitelek továbbra is uralják ezt a területet: együttes arányuk 65,6 százalékos.

Az ingatlanvásárlási, és -fejlesztési hitelek továbbra is uralják ezt a területet: együttes arányuk 65,6 százalékos. Sok a szálloda is a banki portfóliókban, de úgy tűnik, zsugorodik a problémás vállalati hitelek mennyisége -->

eszközkezelő mark MNB
Kapcsolódó cikkek