Cégvilág

Magyar nevek az első élő online aukciókon

Április elsején elindul a Sotheby’s és az eBay online aukciós platformja – jelentette be tegnap a New York-i aukciósház. A közös működést eredetileg tavaly júliustól tervezték – ismerte be közleményében a Sotheby’s, amely már most is tart online aukciókat (hasonlóan a rivális Christie’shez), de az ebayjel való együttműködés egész más modellt jelent. Az érdeklődők egyszerre láthatják az egyes tételeket a New York-i árverési teremben, illetve az ebay.com/sothebys élő aukciós platformon, utóbbin minden tétel két percig mutatnak. A katalógusokat jó előre felteszik a Sotheby’s honlapjára – az első két aukcióé már most is ott van –, és előzetes ajánlatot is lehet tenni. Mobilon nem lehet licitálni, és hitelkártyás fizetést se fogadnak el, a számlát hitelkártyával vagy csekkel lehet kiegyenlíteni.

Az első élő online aukción fotográfiák kerülnek a valódi és a virtuális kalapács alá, a 188 tételes katalógus ugyanolyan színvonalú, mint bármelyik „rendes” fotóárverésen a nagy házaknál, vagyis a prémium vevőket is meg akarják célozni. (Az online aukciók zömének forgalmát mindeddig jellemzően az ezer-50 ezer dolláros sávba tartozó tételek adták, de tavaly már így is a világ műkincs-kereskedelmének mintegy 6 százalékát bonyolították le ily módon, 3,3 milliárd euró értékben). A legdrágább tétel egy 1921-es Paul Strand portré, a Rebecca 300-500 ezer dolláros becsértékkel, utána Moholy-Nagy László Negatív/Pozitív című, a húszas években készült műve következik a listán, 200-300 ezer dollárral. Moholy-Nagytól még öt fotó szerepel a katalógusban, elég magas becsértékekkel, emellett André Kertész és Brassai is képviseli a világhírű magyar származású fotósokat.

Az április 2-i élő online aukció első tétele mellett is magyar név áll: a budapesti születésű Ilonka Karasz nagyon elismert dizájner-illusztrátor volt New Yorkban a múlt század hetvenes évtizedéig, különösen népszerűek voltak a New Yorker magazin címlapjára festett életképei – most is egy ilyennel indul az aukció (A magasvasút alatt, 5-7 ezer dollár). Az árverés témája ugyanis New York. A legdrágább tétel a New York Yankeees baseballcsapat stadionjának hatalmas felirata: a 13, egyenként több mint három méter magas alumínium/plexi betűt 300-600 ezer dollárra tartják.

Kívülről hozták az új vezért

Negyedévig tartó keresgélés után megtalálták a Sotheby’s új vezérigazgatóját, akitől azt várják, hogy lezárja az irányítási és pénzügyi bizonytalanságok lassan két éve tartó korszakát. A váltás nem is lehetne élesebb: a tavaly novemberben másfél évtized után leköszönt Bill Ruprecht elnök-vezérigazgató helyett egy kívülálló veszi át a ház irányítását. Tad Smith az utóbbi egy évben a Madison Square Garden vezérigazgatója volt, ez a társaság nemcsak a koncerteknek és sporteseményeknek helyet manhattani aréna tulajdonosa, hanem egy baseball-, illetve egy jéghoki csapatnak is. A Princetonban és a Harvardon végzett Smith korábban a kábeltévéiparban, illetve a könyvkiadásban dolgozott sikeres vezetőként. A váltás a Sotheby’sbe az elmúlt években beszálló aktivista befektetők, mindenekelőtt Dan Loeb sikere, akik szerint a régi menedzsment nagymértékben felelős azért, hogy a tőzsdén jegyzett társaság szinte minden mutatóban lemaradt a magánkézben levő Christie’s mögött, és ezért sem juttatja elég haszonhoz részvényeseit.


Sotheby’s eBay online aukció
Kapcsolódó cikkek