Cégvilág

Kelet-Magyarországon hullanak a cégek

A Komárom-Esztergom megyei vállalkozások a legbiztonságosabbak, a másik végletet pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megye cégei képviselik.

A hazai cégek bedőlési aránya (felszámolások és csődök cégszámhoz viszonyított aránya) az elmúlt 12 hónapban 3,08 százalékos volt, azaz ekkora a Bisnode Bedőlési Index értéke. Ez alapján a Komárom-Esztergom megyei vállalkozások a legbiztonságosabbak, mert ott a bedőlési arány csupán 1,37 százalékos volt, a másik végletet Szabolcs-Szatmár-Bereg megye cégei képviselik, 4,41 százalékkal.

Összességében továbbra is az ország keleti, északkeleti része az egyik legkockázatosabb, de már a délnyugati országrész cégei is nagyobb arányban váltak fizetésképtelenné. Az elmúlt 12 hónap átlagában Borsodban és Szabolcsban tartott a leghosszabb ideig pénzhez jutni. Az országos fizetési késedelem 16 nap, az átlagos számlafizetési határidő pedig 25 nap. Ám van olyan terület, ahol fizetési késedelem esetén 34 napig tart, míg a hitelező a pénzéhez jut, sőt, van ahol 49 napig is kell várnia.

A Bisnode felhívta a figyelmet, hogy a pénzhez jutási idő alapján nem következtethetünk egyértelműen egy terület megbízhatóságára, hiszen lehet, hogy egy rizikósabb megyében azért jobb a fizetési fegyelem, mert a vállalkozásokat fizetésre kényszerítik a hitelezőik, illetve a cégeknek csak előrefizetéssel szállítanak.

Jelenleg a fővárosban és Pest megyében van az összes működő társas vállalkozás 55 százaléka. A legkevesebb cég Vas, Békés, Tolna és Nógrád megyékben van. 2012. január 1-je óta csupán Csongrád megyében nőtt a vállalkozások száma.

bedőlés megye bisnode
Kapcsolódó cikkek