Új regionális központot alapított szingapúri székhellyel a mobilfizetési megoldásokat fejlesztő Cellum – jelentette be a társaság.

A Cellum Asia Pacific veszi át az irányítást a magyar fejlesztőcég kelet-ázsiai működése felett, valamint ez a cég koordinálja a további regionális terjeszkedést. Első lépésként a meglévő thaiföldi operáció, valamint tokiói és jakartai képviseleti irodák vezetése kerül hozzá. Az új cég felügyeli a Cellum régióban nyújtott biztonságos mobilfizetési és e-commerce szolgáltatásait, ellátja az ügyfelek támogatását, de a termékek helyi igényeknek megfelelő testreszabása és a regionális üzletfejlesztés is ide tartozik majd. A kínai piac nem tartozik a Cellum APAC alá, erre a célra egy helyi partnerrel együttműködve külön céget hoznak létre, amit júliusban, a sanghaji Mobile World Congressen mutatnak majd be.

Az ázsiai piacokban óriási lehetőségek rejlenek a biztonságos mobilkereskedelmi- és fizetési megoldások területén. A Cellum már korábban megjelent a térségben, Thaiföldön a Telenor helyi leányvállalatával való együttműködésnek köszönhetően tavaly szeptember végén indították el az ázsiai ország első többfunkciós, kártyás fizetésre alkalmas mobilpénztárcáját.

A szingapúri központban kereskedelmi és műszaki támogató csapatot állít fel a magyar cég, és a következő időszakban komoly összeget fektetnek be Kelet-Ázsiában – mondta el a Világgazdaság érdeklődésére Kóka János, a Cellum Global Zrt. elnök-vezérigazgatója. Indonéziában és Japánban már jelentős megbízásokat nyertek el, és a tervek szerint tovább terjeszkednek a régióban. Kóka János még a múlt év végén arról beszélt lapunknak, hogy az expanzióhoz nagymértékű nemzetközi tőkebevonást terveznek még 2015 első felében. Ezzel kapcsolatban további részleteket nem közölt a cég jelenleg is Szingapúrban tartózkodó vezérigazgatója, ugyanakkor jelezte, hogy a következő hetekben számos megbeszélésen vesz részt Ázsiában. Ezek alapján nem okozna különösebb meglepetést, ha a közeljövőben a tőkebevonás kapcsán is újabb hírek érkeznének a Cellumtól.

A vállalat egyébként nem csak Ázsiában terjeszkedik, Kóka János közlése szerint már elindult a mozgó QR kód technológiához kapcsolódó megoldásokat értékesítő amerikai cégük, amelynek Kaliforniában van a központja. A mozgó QR kód technológia a fizetésen túl biztonságos azonosításra, hivatalos okiratok, adatok és jegyek kezelésre is alkalmas. Ez lehetőséget kínál arra, hogy a pénztárcából ne csak a bankkártyát és a készpénzt, de akár az összes igazolványt is otthon lehessen hagyni. A társaság emellett dolgozik a mobilfizetési megoldásai amerikai bevezetésén, és jelentős előrelépés történt ezen a területen is.

A Cellum okostelefonra fejlesztett applikációja többek között a közműszámlák kiegyenlítését, egyenlegfeltöltést, online fizetési tranzakciókat tud teljesíteni. A Cellum APAC-ot megelőzően Bulgáriában, Albániában és Ausztriában hoztak létre helyi partnerekkel vegyesvállalatokat, emellett Tokióban és Jakartában van képviseletük. Kaliforniában 2014-ben alapítottak saját céget az amerikai piac meghódítása érdekében. A vállalat 2013-ban 952 millió forintos árbevételt ért el, amihez képest a múlt évre tíz százalék feletti növekedést terveztek.