Cégvilág

Erős a haszonjárműpiac

Nagyon erőteljes növekedést produkált az év első négy hónapjában a haszonjárműpiac Magyarországon, és úgy néz ki, az egész évben kitarthat a gyors bővülés. A szép adatokban viszont nagyon komoly a szerepe az állami finanszírozási konstrukcióknak is.

Minden előzetes várakozást felülmúlt a haszonjármű-piac első négy havi növekedése: a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) adatai szerint idén az első négy hónapban 1848 nagyhaszon-, és 5502 kishaszonjárművet értékesítettek Magyarországon, amely 35,7, illetve 26,6 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Mindezek alapján úgy tűnik, a piac túl is teljesítheti az előzetes éves becsléseket, hiszen az MGE a múlt évi részletes statisztika közlésekor úgy kalkulált, hogy nagyhaszonjárművekből 4500-at, a kishaszonjárművekből pedig 17 ezret adhatnak el itthon az egész évben, így mindkét részpiac sokkal jobban áll az időarányosnál.

Mindezt megállapította legfrissebb havi jelentésében az MGE is, utalva arra, hogy a haszonjármű-piacot továbbra is jelentősen motiválja a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja (NHP), így az a válság előtti potenciál közelében van, ami pozitív folyamatnak tekinthető. És mert az NHP ebben az évben biztosan megmarad, a szervezet optimista a teljes piac növekedési kilátásait illetően. A nagyhaszonjármű területen viszont – állapította meg az MGE – az első negyedévben realizált, jelentősebb mennyiségű flotta átadása okozta a piac kiugró növekedését.

Az NHP kiemelt szerepét alátámasztják a Magyar Lízingszövetség tavalyi egész éves, illetve idei első három havi adatai is. A szervezet adatai szerint tavaly 113,5 milliárd forint értékben finanszíroztak teherautókat és buszokat a hazai lízingcégek, amely bő 8 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Idén az első negyedévben pedig 32,038 milliárd forintot tett ki a truck üzletágban a finanszírozás, ami a folytatást nézve igen biztató, hiszen időarányosan kedvezőbb a tavalyi egész éves új állománynál. Az NHP és a EXIM hitelprogramja pedig igen jelentős szerepet játszott a bővülésben: a Lízingszövetség adatai szerint előbbi az összes kihelyezésből 15, utóbbi pedig 6 százalékkal részesedett 2014-ben, ami összesen több mint 23 milliárd forintnyi finanszírozást jelentett a teljes tortából. Idén sem változott jelentősen a helyzet: a 32 milliárdos finanszírozásból 6,23 millárdot képviselt csak az NHP, amely 19 százalékos részarányt jelentett.

A magyar haszonjármű-piac teljesítménye egyébként nemzetközi öszehasonlításban is igen figyelemre méltó: az ACEA adatai szerint a magyar piacon tavaly 21 243 darab haszonjárművet adtak el – buszokkal együtt – 2014-ben, amely 26,2 százalékos bővülést jelentett 2013-hoz képest. Ezzel pedig a magyar piac jelentősen túlszárnyalta az EU átlagát, és az ötödik legerősebb növekedést produkálta. A 3,5 tonnánál nagyobb összsúllyal rendelkező járművek kategóriájában pedig a maga 39,6 százalékos növekedésével negyedik volt az unióban a magyar piac.

Áprilisban is vitték a növekedési hitelt

A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjának (NHP) második szakaszában részt vevő hitelintézetek április végéig 693,6 milliárd forintnyi szerződésről nyújtottak be adatszolgáltatást az MNB-hez, amelyből idáig 537,6 milliárdot folyósítottak, 24 ezer 919 ügylethez és 16 ezer 675 vállalkozáshoz kapcsolódóan – közölte a jegybank. Így a program két szakaszában együttvéve közel 22 ezer vállalkozás jutott finanszírozáshoz közel 1400 milliárd forintos összegben. A második szakaszban megkötött szerződések több mint 96 százaléka új ezen belül az új beruházási hitelek (és új lízingügyletek) részesedése 63, az új forgóeszközhiteleké 26, míg az EU-s támogatások előfinanszírozására folyósított hiteleké 11 százalékos.


NHP haszonjármű jármű hitel
Kapcsolódó cikkek