Cégvilág

Jelentős vásárlásra készülhet az Intel

Visszatért a tárgyalóasztalhoz a globális chip piac két jelentős szereplője, az Intel és az Altera a The New York Post beszámolója szerint. A lap értesülései szerint akár néhány héten belül eldőlhet, hogy megvalósul-e a felvásárlás, ami az Intel történetének legnagyobb értékű akvizíciója lenne. A The New York Post információi alapján 13 milliárd dollár körül lehet az ügylet értéke.
Ez ugyanakkor számottevő visszaesést jelentene a két vállalat közötti korábbi megbeszélések során napvilágra került vételárhoz képest. Az Intel ugyanis sajtóhírek szerint még márciusban részvényenként 54 dolláros ajánlatot tett az Alterára, amit a társaság visszautasított, így áprilisban megszakadtak a tárgyalások.

A cég legnagyobb részvényesei egyébként a múlt héten jelezték is a vállalat menedzsmentje számára, hogy nem volt bölcs gondolat lemondani a 16 milliárd dolláros lehetőségről. Bár mindkét társaság chipeket állít elő, más-más szegmensek számára dolgoznak. Míg az Intel főként személyi számítógépekbe, szerverekbe, illetve egyre inkább mobileszközökbe szánja saját termékeit, addig az Altera szórakoztatóelektronikai készülékekbe és autókba. A tárgyalások újraindulásának hírére az Altera részvényeinek értéke hétfőn közel hat százalékkal nőtt.

A vállalat megszerzése új piaci lehetőséget kínálna az Intelnek, amivel kompenzálni tudná a személyi számítógépek csökkenő értékesítése miatt veszteségeit. A társaság az első negyedévben 12,8 milliárd dolláros bevételt ért el, ami minimális növekedést jelentett az egy évvel korábbi szinthez képest. A világ legnagyobb chipgyártójának számító cég 2,6 milliárd dolláros üzemi eredménnyel és kétmilliárd dolláros profittal zárta a január-márciusi időszakot. A vállalat közlése szerint a pc-kbe és táblagépekbe szánt chipeket készítő részleg 7,4 milliárd dolláros bevételt ért el az első három hónapban, ami 8 százalékos csökkenést jelentett 2014 hasonló időszakához képest.

AKVIZÍCIÓ Intel
Kapcsolódó cikkek