Cégvilág

Rába: Egy éven belül eldöntik, merre tovább az adósságcsökkentés után

A Rába Járműipari Nyrt. jövő évi közgyűlésén már látható lesz, milyen arányban fordítaná terjeszkedésre, fejlesztésre, illetve osztalék-fizetésre a hitelállomány zömének ledolgozásával nyert erőforrásait a társaság menedzsmentje és igazgatósága - mondta a mai budapesti sajtó- és elemzői tájékoztatón Pintér István elnök-vezérigazgató.

Közlése szerint javuló eredményesség mellett a tavalyi 48 milliárd forintoshoz hasonló árbevételt, 9-10 százalékos EBITDA-rátát, valamint azt prognosztizálják, hogy a társaság hitelállománya, amely 2012 vége óta megfeleződött, és az idei első negyedév végén az EBITDA 208 százalékán állt, 2015 végére 150 százalékra csökkenhet, miközben az iparági átlag jelenleg 300-400 százalék.
   
Az MTI kérdésére Pintér István arról beszélt: a hitelállomány csökkentésével le kívánják venni a Rábáról azt a stigmát, hogy erősen eladósodott, ezért kockázatos vállalkozás.
   
Megjegyezte: a Rába a megszokott iparági méret alatt van, ami akár pályázati sikerek gátja is lehet, ugyanakkor az elmúlt közel 120 évben "mindig Magyarországról próbálta a világot meghódítani", így első számú prioritás a nemzetközi piacra kilépés és a regionális multivá válás.
   
Az MTI kérdésére Pintér István arról beszélt: zászlóshajó-szektorukban, a futómű-területen gondolkodnak elsősorban vásárlásban, olyan tudás- vagy piaci területen, ahol nem vagy nem eléggé erősek; számba jöhető célpontjaik évi 40-50 millió dolláros forgalmú társaságok.
   
Második lehetőségként a meglévő infrastruktúra fejlesztését, harmadikként pedig az osztalékfizetést említette a tájékoztatón Pintér István, emlékeztetve arra, hogy korábbi bejelentés szerint még ebben az évben letesznek egy hosszú távú osztalékfizetési modellt tartalmazó javaslatot az igazgatóság asztalára.
   
A gyorsjelentésben is szereplő költségcsökkentések kapcsán az elnök-vezérigazgató elmondta: szeretnének az eddiginél nagyobb forrásokat fordítani a termékfejlesztésre és a marketingre, hozzátéve, a nem megrendelésre végzett fejlesztésekkel szemben "nagyobb kockázatot szeretnénk vállalni termékbevezetéskor".
    
Ma reggel tette közzé a BÉT honlapján konszolidált negyedéves gyorsjelentését a társaság; ebben az áll: csaknem 18 százalékkal növelte árbevételét az első negyedévben a Rába Járműipari Nyrt., amelynek EBITDA (kamatfizetés, adózás, értékcsökkenés és amortizáció előtti) eredménye eközben 2,3 százalékkal csökkent.
   

 

Rába árbevétel adósságcsökkentés
Kapcsolódó cikkek