Negyedszázados fennállása legjobb évét zárta a finn emelőgép-konszern, a KoneCranes magyar leányvállalata. A főként az ipari gyártócsarnokon belüli anyagmozgató darukat forgalmazó cég ugyanakkor nem csak az értékesítés, hanem a szerviztevékenysége révén is növelni tudta árbevételét. Az idei évre azonban néhány százalékos forgalomcsökkenésre számít Ujhelyi Csaba, KoneCranes Kft. ügyvezető igazgatója, mert az első negyedév során az új daruk értékesítése visszaesett. A cég ugyanakkor sokat vár az új pályázatok megjelenésének kereslet élénkítő hatásától a második félévben.

– Évente legalább 400 darut gyártatunk, részben exportra; a környező országokban is értékesítjük termékeinket. Az ipari daruk motorjai Finnországban készülnek, a balmazújvárosi alvállalkozónk, a Hexametal Kft. pedig elkészíti az acélszerkezeteket és összeszereli a berendezéseket – mondta Ujhelyi Csaba.

A 90 fős társaság hazánkban évente 220 köteles emelőszerkezetet és 250 láncos szerkezetet ad el, 50 magasan képzett szerviztechnikusa ugyanakkor 520 vállalkozás hatezer berendezésének karbantartását végzi. Miután a KoneCranes portfóliója a 100 kilós láncos emelőktől a 80 tonnás teherbírású, robbanás-biztos emelők javítására is kiterjed, a karbantartási tevékenység évek óta tartó bővülése révén ma már olyan vállalatok tartoznak a megrendelők közé, mint a Magyar Suzuki, a MÁV, valamint a Grundfos, a Michelin, a Hankook, a General Electric és a Siemens magyarországi leányvállalatai.

A szakember-utánpótlás érdekében a cég együttműködik a Budapesti Műszaki Egyetemmel és a Miskolci Egyetemmel. A finn anyavállalatnál az az alapelv, hogy ahol nincsenek főiskolák, egyetemek, ott nem kezdeményeznek beruházást – mondta Ujhelyi Csaba, hozzátéve, hogy a KoneCranes azért tartja fontosnak az egyetemi oktatásban való részvételt, mert a gyakorlati oktatás sokszor akár 30-40 éves, ma már idejétmúlt technológiával folyik.

Amíg a magyar leányvállalat jelentősen bővítette árbevételét az elmúlt évben, az anyacég forgalma 2,099 milliárd euróról 2,011 milliárdra csökkent. Igaz, a nettó profit a tavaly előtti 49,4 millió euróval szemben 74,6 millió euróra emelkedett.