Cégvilág

Aggasztják az új adatvédelmi szabályok a biztosítókat

Az európai biztosítók továbbra is sok szempontból rendkívüli aggasztónak tartják a javasolt uniós adatvédelmi szabályokat, amelyek hamarosan az európai intézmények közötti utolsó körös vitára kerülnek – idézte tegnap az Insurance Europe közleményét a Biztosítási Szemle.

Hétfőn az Igazságügyi Tanácsban ülésező miniszterek elfogadták a bizottsági adatvédelmi rendeletjavaslatot, így júniusban megkezdődhetnek a Parlamenttel és a Tanáccsal a háromoldalú egyeztetések, hogy a végső megállapodást 2015 vége előtt elfogadhassák. Az európai biztosítókat és viszontbiztosítókat tömörítő szövetség közleménye szerint éppen ezért nagyon fontos, hogy a biztosítók aggályairól is szó legyen a végső vitákban.

A szövetség közleménye szerint az új adatvédelmi szabályokat keresőóriásokra, online értékesítőkre, közösségimédia-platformokra szabva készítették el, azonban a biztosítókat, illetve ügyfeleiket igen súlyos hátrányok érhetik az új szabályok bevezetése nyomán.

A szövetség legfőképpen azt szorgalmazza, hogy az adatkezelőknek, így például a biztosítóknak biztosítsanak jogalapot arra, hogy különböző adatokat feldolgozhassanak csalásfelderítés és megelőzés céljából. A szabályoknak azt is lehetővé kellene tenniük a biztosítók számára az Insurance Europe szerint, hogy a leendő ügyfeleiket „profilozhassák” a jobb kockázatértékelés, illetve a csalásmegelőzés érdekében.

A szervezet szerint az adatmegőrzést is lehetővé kell tenni a biztosítóknak, hogy meg tudjanak felelni a felügyeleti és szerződéses kötelezettségeiknek, de ez a csalásmegelőzés terén is fontos lenne. Ehhez pedig úgy kellene módosítani a mostani javaslatot, hogy a biztosítók elutasíthassák az ügyfelek adattörlésre vonatkozó kérelmét.

A szövetség azt is szeretné elérni, ha az érzékeny adatok feldolgozását lehetővé tennék a biztosítóknak, illetve ha az egészségügyi adatoknál egy szűkebb meghatározást is adnának, hogy az adminisztratív jellegű adatokat ne tekintsék érzékeny adatoknak. Azt is el kellene érni, hogy a biztosítóknak ne kelljen bizalmas információkat, például szerződéskötési feltételeket közzétenniük az új szabályok szerint.

Az adatvédelmi rendelet révén – emlékeztetett a közlemény – a vállalkozásoknak egyetlen jogszabálynak kell megfelelniük, nem 28-nak. Ez évente mintegy 2,3 milliárd eurós megtakarítást jelent az érintetteknek.

biztosító adatvédelmi szabályok
Kapcsolódó cikkek