Cégvilág

Horvátországi szénhidrogén-koncessziót kapott az INA

Új, szárazföldi szénhidrogén-koncessziós jogot kapott a horvát kormánytól az INA szénhidrogén-ipari csoport. A társaság közel 50 százalékos hányada az irányítási jogokat is birtokló Mol Nyrt. kezében van, emellett szintén meghatározó részét ellenőrzi a horvát kormány. Az INA mellett két másik társaság is kutathat olaj és gáz után a Dráva folyó mentén, illetve a kelet-szlavóniai térségben.

Ezek egyike a kanadai Vermilion energiacsoport horvátországi leányvállalata, a Vermilion Zagreb Exploration, amely négy engedélyhez jutott, a másik a nigériai Oando olajvállalat, amelyik egyhez. Az érintett hat mező kiterjedése 2100 és 2600 négyzetkilométer között van.

Az INA egy másik tender kapcsán már szerződéskötésre is vár, szintén más társaságok mellett. A horvát kormány januárban közölte, hogy az adriai olaj- és gázlelőhelyek feltárására és kitermelésére tavaly április 2-án kiírt tender egyik győztese a magyar-horvát társaság, és így koncessziót nyert. Hét engedély a houstoni Maraton Oil és az osztrák OMV konzorciumának jutott, egy pedig az olaszországi ENI és a londoni székhelyű Medoilgas konzorciumának. Az MTI híre szerint a horvát kormány arra számít, hogy július elején aláírhatják a koncessziós engedélyeket, amelyek mindegyike 1000-1600 négyzetkilométeres lelőhely feltárására vonatkozik. A lelőhelyek az Adriai-tenger horvátországi szakaszának északi részén nyolc, közepén és a déli részén pedig 21 területen találhatók. Az eredeti elképzelések szerint már tavasszal aláírták volna a megállapodásokat.

Honlapja alapján az INA-nak szüksége is van rá, hogy új mezőket vonjon termelésbe. Míg 2012-ben még napi 48,6 millió hordó olajegyenértéknyi szénhidrogént hozott a felszínre, 2013-ban már csak napi 40,2 milliót, tavaly pedig napi 38,4 milliót. Ráadásul az elmúlt három évben csökkentek a bizonyított készletei is. A 2012-ben még 267 milliárd hordó olajegyenértéket egy évvel később 251 milliárd, 2014-ben pedig 237 milliárd követte. Ezen belül az olajtartalékai nagyjából szinten maradtak, a gáztartalékai pedig apadtak.

A felsorolt számok az INA-nak a globális termelésére és készleteire vonatkoznak, amelyekből tavaly a horvátországi szárazföldi termelésre 62 százaléknyi, a készletekre pedig 71 százaléknyi jutott.
Egy prezentációja szerint a társaság meg kívánja állítani gáztermelése csökkenését, sőt, ettől az évtől e téren növekedési pályára állna. Jelenleg közel 60 termelő kutat működtet. 2015-ben több újabbat is munkára fogna, és vizes repesztéses feltárásokra is készül, négy feltáró kutat helyezne üzembe.

Az INA e tervei erősen érintik a Molt, amelynek 2014-es szénhidrogén-termeléséből 36 százaléknyi származott Horvátországból. (További 43 százaléknyi Magyarországról, a többi sorrendben Oroszországból, Pakisztánból, az Egyesült Királyságból, Irak kurdisztáni térségéből, és mintegy 3 százalékban egyéb területekről.) A magyar olajipari csoport készleteiben 37 százalék jutott Horvátországra.

INA Horvátország
Kapcsolódó cikkek