Hatalmas leépítésre legnagyobb európai bank, az HSBC Holdings – jelentette a Sky News, az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva. A részleteket a június 9-i közgyűlésen árulja majd el Stuart Gulliver vezérigazgató, de állítólag 10-20 ezer főt bocsátanak el. Tavaly év végén csaknem 285 ezer fő dolgozott az HSBC-nél szerte a világon.

A vezérigazgató a költségek csökkentésével és egyes érdekeltségek eladásával kívánja növelni a bank nyereségét. A leépítéseknél nem veszik figyelembe a brazíliai és a törökországi érdekeltségek eladásának hatását, mint ahogy azt sem, hogy lakossági és befektetési bankra választják ketté brit egységüket. A bank már azt is kilátásba helyezte, hogy kivonul az Egyesült Királyságból az ottani adóemelések, illetve az új szabályozás bevezetése miatt. Tavaly az HSBC 750 millió font bankadót fizetett be a szigetországban, a legtöbbet az ott működő hitelintézetek közül.

Az HSBC-nek azzal is szembe kell néznie, hogy az USA-ban eljárás indulhat ellene a 2008-as válság előtti kötvényügyletek miatt. A manhattani szövetségi bíróság hétfőn engedélyezte, hogy a felperesek – köztük olyan alapok, mint a BlackRock vagy a Pimco – benyújtsák követeléseiket.