A második negyedévben 13,2 milliárd dolláros bevételt ért el az Intel, ez 5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A visszaesésben meghatározó szerepet játszott, hogy a társaság személyi számítógépekbe és mobileszközökbe szánt csipjeit készítő Client Computing Group bevétele számottevő mértékben, 14 százalékkal zuhant éves összevetésben. Ez a részleg adja a cég bevételeinek többségét, a második negyedévben 7,5 milliárd dollárt hozott a társaságnak. Az ágazat zuhanó forgalma egyértelműen a PC-piacon tapasztalható negatív folyamatokra vezethető vissza. Ahogyan arról a Világgazdaság is beszámolt korábban, az IDC elemzése szerint a második negyedévben világszerte 66,1 millió személyi számítógépet adtak el a gyártók, ami 11,8 százalékos visszaesést jelentett 2014 hasonló időszakához képest.

A globális piaci trendeket is jól érzékelteti, hogy mekkora a különbség a társaság egyes részlegeinek teljesítményei között. Az adatközpontokban használt szerverekbe szánt csipeket gyártó Data Center Group ugyanis 3,9 milliárd dolláros bevételt produkált az április–júniusi időszakban, ami 10 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. A felfutás érthető is, hiszen az informatikai költségek csökkentésének egyik leghatékonyabb módja a felhőalapú szolgáltatások használata, ennek megfelelően gyorsan nő az igény ezekre a megoldásokra. Az ezzel foglalkozó vállalatok hatalmas adatközpontokat hoznak létre a feladatok ellátására, és a szerverek rendkívül gyorsan fejlődő kapacitása ellenére is nagy mennyiségű kiszolgálóra van szükségük.

Az Intel nyeresége 2,7 milliárd dollár volt a második negyedévben, ez 3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A cég közölte azt is, hogy a hatodik generációs Core-termékek már alkalmasak a tömeggyártásra, így várhatóan az év második felében megjelennek a piacon. A cég a második negyedévben hivatalosan is bejelentette a félvezetőgyártással foglalkozó Altera megvásárlását 16,7 milliárd dollárért.