Drasztikusan csökken az újonnan alapított társas vállalkozások száma: több mint 22 százalékkal kevesebb cég alakult az idei év első 6 hónapjában, mint a tavalyi év azonos időszakában – áll a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzésében.

2015 első fél évében alig több mint 12 500 új vállalkozást alapítottak, míg 2014 azonos időszakában ez a szám még több mint 16 ezer volt. Ha a cégalapítások vonatkozásában nagy jogszabályi változások nem lesznek, akkor 2015-ben várhatóan 24 ezer új társas vállalkozást alapítanak majd a Bisnode szerint, ami jóval alacsonyabb, mint a tavalyi, közel 30 ezres szám. A cégek számához viszonyítva arányaiban a legtöbb új vállalkozás a gépjármű-kereskedelem és a szálláshely-szolgáltatás, valamint az élelmiszergyártás terén jön létre. Ezek a szektorok nem állnak túl jól a cégeket érintő fizetésképtelenségi eljárásoknál, ami arra utal, hogy sokan, miután korábbi vállalkozásaikat csődbe vitték, hasonló profillal új céget alapítanak. (2009-ben szigorították ugyan a tartozásokat maguk után hagyók cégalapítását, ezt sok esetben kijátsszák a vállalkozások.)

Az elmúlt években a működő társas vállalkozások száma is csökkenésnek indult, és nem történt ez másképpen az idén július 1-jéig tartó egy év alatt sem. Míg a hónap elején bő 535 ezer működő céget regisztráltak, addig tavaly ilyenkor valamivel több mint 542 500-at, azaz egy év alatt 1,38 százalékkal csökkent az összes vállalkozás száma. Az egyértelműen csökkenő cégszám mellett maradt még néhány iparág, ahol az országos trend ellenére nőtt a vállalkozások száma, ám ezekben a szektorokban is csak minimális növekedés tapasztalható: ezek az iparágak az élelmiszergyártás, a mezőgazdaság, a vegyipar, az ipari gép, berendezés, eszköz javítása és a gépjármű-kereskedelem. A cégeket megyei bontásban vizsgálva már az összes közigazgatási egységben csökkent a vállalkozások száma. Egy év alatt a legnagyobb mértékű csökkenés Heves és Nógrád megyében történt.