Cégvilág

Symantec: közel lehet a Veritas értékesítése

Egyre közelebb kerül a Symantec adattárolási megoldásokkal foglalkozó részlege, a Veritas eladása, a Reuters információi szerint a Carlyle Group kockázatitőke-céggel tárgyalnak az ügyletről. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor zárulhatnak le a megbeszélések, ám újabb jelentős tranzakció jöhet a technológiai szektorban.

A Bloomberg korábban arról számolt be, hogy a Symantec 7-8 milliárd dollár körüli összeget szeretne kapni a részlegért, és ettől a vevőjelölt sem zárkózott el. A tárgyalások folytatódásának hírére jól reagáltak a befektetők, kedden a tőzsdezárást követő kereskedés során 2,64 százalékkal drágultak a világ legnagyobb informatikai biztonsági cégének részvényei.

A Symantec még tavaly ősszel jelentette be, hogy a tervek szerint két részre osztják a társaságot, az egyik viszi tovább az egyéni és az üzleti felhasználóknak szánt biztonsági megoldásokat, míg a másik cég foglalkozik majd a tárolórendszerekkel. A váltás hátterében az állhat, hogy az elmúlt időszakban megtorpant a vállalat fejlődése.

Miközben az informatikai biztonsági szektor éves szinten dinamikusnak mondható, 10-15 százalékos növekedést képes produkálni, addig a Symantec az április 3-án zárult üzleti évében elért 6,5 milliárd dolláros bevétel 3 százalékos csökkenést jelentett az egy évvel korábbihoz képest. A forgalom közel kétharmadát, 4,2 milliárd dollárt a biztonsági alkalmazások adták. A cég talán legismertebb terméke a Norton biztonsági szoftver, amelynek értékesítésére igen negatívan hat a személyiszámítógép-piac folyamatos zuhanása. 

A szektorban nem a Symantec az egyetlen olyan vállalat, amelynél úgy gondolták, hogy kisebb egységekben jobban tudnak alkalmazkodni az üzleti környezet változásaihoz. A Hewlett-Packard és az eBay hasonló lépésre készül, igaz, ezekben az esetekben a feldarabolás után létrejövő cégek is a tőzsdén maradnának. A HP-nál novemberben zárulhat a folyamat, míg az eBay-ről július 17-én válik le a PayPal.

Symantec
Kapcsolódó cikkek