Megvásárolná az amerikai Micron chipgyártót a Tsinghua Unigroup nevű, állami kézben lévő kínai vállalat. A távol-keleti cég közlése szerint egyelőre tárgyalnak a tranzakcióról, azonban a kiszemelt amerikai társaság értéke 23 milliárd dollár körül van, így valószínűleg ilyen nagyságrendű vételárra lehet majd számítani. A lépéssel a kínai chipgyártóipart szeretnék erősíteni, amely egyébként igen komoly támogatást kap már így is az államtól, tavaly például 20 milliárd dollárnyi forrást biztosítottak a szektor megerősítésére.

Bár már 1993-ban létrehozták, a Unigroup igazából az elmúlt két évben vált meghatározó szereplővé a félvezetők piacán. A társaság ezt nem annyira saját fejlesztésekkel, hanem sokkal inkább akvizíciókkal érte el – derül ki a Financial Times összeállításából. A távol-keleti cég 2013-ban vette meg a szintén kínai, chiptervezéssel foglalkozó Spreadtrum Communicationst, illetve az amerikai tőzsdén is jegyzett gyártót, az RDA Microelectronicsot. Emellett 51 százalékos részesedéssel bír a Hewlett-Packard által létrehozott H3C Technologies nevű vállalatban. Az elmúlt években végrehajtott felvásárlásoknak köszönhetően Kínában már a szektor legnagyobb szereplőjének számít a Unigroup, de terveik szerint globális szinten is bekerülnének a három legnagyobb gyártó közé. Ezt a célkitűzést segítheti az is, hogy tavaly az Intel 1,5 milliárd dollárt fektetett a cégbe, ezzel 20 százalékos részesedéshez jutva a társaságban. Ez a lépés nemcsak új forrásokat eredményezett, de segíthet akár abban is, hogy az amerikai hatóságok rábólintsanak a kínai vállalat Micronnal kapcsolatos terveire.

Ha megvalósul az ügylet, ez lehet a legnagyobb összegű felvásárlás, amelynek során egy kínai cég egy amerikai vállalatot vett meg. Az eddigi csúcstartó egy 7,1 milliárd dolláros tranzakció volt, amelynek során a Shuanghui International szerezte meg a Smithfield nevű húsipari céget.