Cégvilág

Már készülnek az egységes jegyrendszer bevezetésére

Egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy belátható időn belül egy kattintással megtervezhessük az utazásainkat, és elég legyen egy jegyet megváltani ahhoz, hogy valaki Budapestről vonattal, majd a Volán járatával eljusson egy vidéki településre.

Az országos mobilparkolási megoldásával ismertté vált Nemzeti Mobilfizetési Zrt. ugyanis már nagy erőkkel dolgozik a nemzeti elektronikus jegyrendszerplatform (NEJP) projekten. Ennek eredményeként lehetővé válik országos szinten a valós idejű, egységes utastájékoztatás, az összehangolt utazástervezés, és a program része lesz az intelligens kártya és az elektronikus jegy is. A NEJP két pilotrendszere és ezek próbaüzeme várhatóan 2016 tavaszán valósul meg, az országos rendszer bevezetésének tervezett időpontja pedig 2017. január 1.

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. most jelentette meg a nemzeti elektronikus jegyrendszerplatform kialakítására vonatkozó közbeszerzési pályázatát. A nyertes ajánlattevő feladata a „nemzeti elektronikus jegyrendszerplatform kialakításának alkalmazásfejlesztési feladatai, a szükséges hardver- és szoftvereszközök beszerzése, telepítése, speciális eszközök kifejlesztése, a fejlesztéshez közvetlenül kapcsolódó szolgáltatások nyújtása.

Ezek mellett szintén a győztes feladata lesz a központi rendszer és a pilotrendszerek bevezetéshez kapcsolódó szolgáltatások nyújtása, rendszer-integráció, a teljes rendszer próbaüzemének biztosítása, a kapcsolódó ügyfélszolgálati szolgáltatás támogatása vállalkozási szerződés keretében”. A most megjelent Közbeszerzési Értesítőben egyebek között az szerepel, hogy Debrecenben a DKV Zrt. működési területén mobiltelefon segítségével működő elektronikus jegyrendszer, valamit a Volánbusz Zrt. egy meghatározott ellátási területén elektronikus közlekedési kártyarendszer kialakítása is a nyertes dolga lesz.

A teljes megvalósulásra a vállalkozói szerződés megkötésétől számított tíz hónap áll rendelkezésre. A pályázatra jelentkezők szeptember 4-ig adhatják be ajánlatukat, de csak azok pályázhatnak, akik az elmúlt három évben legalább nettó 3,5 milliárd forint teljes, valamint a beszerzés tárgyából származó bevétel minimum nettó 2,5 milliárd forint bevétellel rendelkeznek.

Arra a kérdésre, hogy a cég miért nem „házon belül” oldja meg a feladatokat, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. azt válaszolta a Világgazdaságnak, hogy a cég feladata a NEJP teljes körű megvalósítása, a rendszer üzemeltetése, implementálása, az interoperabilitás megteremtése. A társaság sem gyártó, sem eszközfejlesztő, sem hardver- és infrastruktúra-biztosító bázissal nem rendelkezik, így a NEJP megvalósításához azokat be kell szereznie. További részleteket nem árultak el, így például a beszerzés becsült költségét sem, és ez a Közbeszerzési Értesítőben sem jelenik meg.

jegyrendszer
Kapcsolódó cikkek