Cégvilág

Minden iparágban pozitív lenne az USA-EU megállapodás hatása

Kissé segítené a magyar gazdaság növekedést a Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP), elsősorban az exporton keresztül – derült ki a Kopint-Tárki kutatásából, amelyet az Országgyűlés Hivatalának írtak. A Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsának megbízásából készült elemzés szerint a TTIP csekély mértékű, 0,16 százalékos GDP-bővülést eredményezne, elsősorban a nettó növekedése miatt. Ez azonban csak akkor teljesül, ha a TTIP-ben megfogalmazott célok, azaz a vámok teljes leépítése és a jelenlegi nem vámjellegű akadályok legalább negyedének eltörlése maradéktalanul teljesül.

A TTIP az egyes iparágakra eltérően hatna, de minden ágazatban pozitív a nettó hatás, azaz várhatóan nem lesz olyan nemzetgazdasági iparág, amely vesztene a megállapodással – állapítják meg a Kopint-Tárki kutatói. A közvetlen hatások eredményeképpen a vegyipar és a feldolgozott termékeket előállítók járnak a legjobban, és a foglalkoztatottság bővülése is itt lehet a legnagyobb.

A szakértők szerint a tervezett megállapodásnak jótékony hatása lehet egyes ágazatok további integrációjának, vagyis a globális értékláncokba való beépülésnek a szempontjából. A vámok és nem vámjellegű kereskedelmi akadályok lebontása versenyképességi előnyöket teremt harmadik országokkal szemben.

A magyar–amerikai export a TTIP-pel 3,2 százalékkal nőhet jobban, mint nélküle. A vegyipari termékeknél és feldolgozott termékeknél várható 17 százalék körüli exportnövekedés, a gépek és szállítóeszközök kivitele félszázalékos bővülést érhet el.

Nemcsak a termelők, egy kicsit a fogyasztók is profitálhatnak a TTIP-ből. Az Egyesült Államokból származó magyar importnak kevesebb mint 6 százaléka számít háztartási fogyasztási cikknek, ami a magyar fogyasztóknak átlagosan 0,3 százalékos megtakarítást jelent az amerikai importtermékekből. Összességében egyes konkrét amerikai termékek ára 2–5 százalék között csökkenhet Magyarországon, ami kismértékű megtakarítást jelenthet a fogyasztók számára.

A témában készült tanulmányok nagy része a TTIP pozitív gazdasági és társadalmi hatásait mutatta ki. Készült már azonban az egyezményt teljes mértékben elutasító tanulmány is, amely a tervezett megállapodásnak Európa számára káros következményeit igyekezett bemutatni.

TTIP USA EU
Kapcsolódó cikkek