Cégvilág

Bejött a Gazpromnak a gázaukció

Modellváltás súlyú lépésen van túl a hosszú távú eladási szerződésekre összpontosító Gazprom: a napokban sikerrel lebonyolította fennállásának első gázaukcióját. 1,23 milliárd köbméter árut értékesített (ennyi volt a tavalyi hazai orosz gázimport negyede), ezer köbméterenként átlagosan 250 euróért, minderről Alekszander Medvegyev, az orosz gázóriás vezérigazgató-helyettes számolt be hétfőn Moszkvában.

Cége 48 tételtől vált meg, ebből 37-et a Greifswald/NEL átadási ponton vehetnek át a vevői, 10-et az Olbernhau II-nél, és egyet a Greifswald/Opalnál. Fizikailag tehát az Északi Áramlat gázvezetéken Európába juttatott gázról van szó.

Medvegyev szerint a Gazprom nagyon elégedett, mert magasabb árat ért el a spotpiacinál a 2015-ös, illetve a 2016-os szerződéseiben foglaltnál is. (Ezt támasztja alá a magyarországi importár is: korábbi cikkünk szerint szeptemberben ezer köbméterenként mintegy 245 dollárért kapunk kevert áron orosz gázt, azaz közel 277 euróért, ami már csökkenés az augusztusihoz képest, és októberben további 4-5 százalékkal lehet alacsonyabb az ár.)

A Gazprom 2015 októberétől 2016 márciusáig átlagosan 195,9 eurós (225 dolláros) ezer köbméterenkénti európai eladási átlagárral számol, vagyis az aukción ennél is magasabb összegről tudott szerződni.

A vevők között voltak saját, régi partnerei, nagykereskedők és új ügyfelek is, nagyjából azonos arányban. A Gazprom most először adott el közvetlenül gázt nagykereskedőknek. A cég a piaci túlkínálat miatt újabb aukciókra készül, fejleszteni is kívánja aukciós modelljét, de a tél előtt már aligha tart újabb árverést. 2016-os és 2017-es teljes exportjából akár 10 százalékot is képviselhet ez a típusú értékesítés.

A Gazprom kivitelét megsínylette, hogy egyik legnagyobb külföldi vevőjének, Ukrajnának az idén (politikai hátterű) árviták miatt alig szállított valamennyit. Az év elején még tartott a múlt évben megállapodott, „téli gázcsomag” szerinti exportja, ezután viszont csak előre fizetéssel küldött gázt a Naftogaznak. A szállítás júliusban leállt. Egyre sürgetőbb az október 1. és 2016. március 31. közötti időszakra szóló, újabb téli gázcsomagról való megállapodás.

A múlt pénteken erről is tárgyalt Bécsben Alekszej Miller, a társaság első embere az Európai Bizottság képviselőivel. Miller becslése szerint a megállapodott árformula szerint Ukrajna ezer köbméterenként körülbelül 252 dollárért kaphat orosz gázt az év utolsó negyedében. Az Európai Bizottság mintegy kétmilliárd köbméternyi gáz ukrajnai betárolását hajlandó megfinanszírozni, 500 millió dollár értékben, de ennyiből nem tölthetők fel az ukrajnai tárolók a télre a szükséges, 19 milliárd köbméter gázzal. (Pillanatnyilag 15 milliárd körül tartanak.)

Alekszander Novak orosz energiaminiszter reméli, hogy hamarosan megszületik az új téli gázmegállapodás. Kétoldalú tárgyalások már voltak, háromoldalú megbeszélés – amelyen az EU képviselői is részt vesznek – majd akkor lesz, ha Ukrajna és Brüsszel is aláírta az erről megfogalmazott tervezetet. A fűtési idényben Ukrajna akkor kap árengedményt, ha az árformula szerinti ár magasabb a spotpiacinál. Ekkor ugyanolyan áron jut orosz gázhoz, mint Lengyelország.

2019-ben jár le az orosz–ukrán gáztranzit-megállapodás, a Gazprom kész tárgyalni az ezt követő időszak tranzitjáról is. Lesznek országok, például Moldova, amelyek kifejezetten Ukrajnán keresztül jutnak majd gázhoz.

gázcsomag Gazprom
Kapcsolódó cikkek