Cégvilág

Bemutatta az Apple, hogy mivel készül a karácsonyra

Óriási iPad, mindent tudó tévé-doboz, új okosóra és szuperérzékeny iPhone – ebből áll az Apple idei karácsonyi kínálata. A társaság eseményén kiderült az is, az üzleti felhasználók és a játékosok egyaránt a figyelem középpontjában vannak.

Az Apple Watch-al indult a show az amerikai cég nagy eseményén, az okosórából 24 országba már most megérkeznek az új verziók, a frissített operációs rendszer pedig szeptember 16-tól lesz elérhető. Lesz iTranslate, Facebook Messenger és egy egészségügyi alkalmazásnak köszönhetően új szintre emelkedhet az orvosok és betegeik közötti kapcsolattartás.

A méret a lényeg – talán ez járhatott az Apple mérnökeinek fejében, amikor megalkották az új iPad-et, ami kategóriájában hatalmasnak számít, hiszen 12,9 colos kijelzőt kapott. A mérethez komoly teljesítmény is párosul, az új A9X processzort építették az eszközbe, ami 1,8-szer gyorsabb, mint elődje, az akkumulátora pedig akár 10 órát is bír feltöltést nélkül.

Az új, nagyméretű iPad-el a jelek szerint egyaránt szeretnék meghódítani az üzleti felhasználókat és a játékosokat is. Az előbbi kört célozhatja a teljes méretű virtuális billentyűzet mellett az eszközhöz készült valódi klaviatúra, míg az utóbbi csoportnak a nagy teljesítmény, és a csodálatos kijelző mellett a négy hangszóró biztosíthatja a teljesebb élményt. Az új iPad-hez egy speciális, az információbevitelt segítő toll is rendelkezésre áll, és az Apple már most jelezte, hogy bíznak abban, a fejlesztők számos új alkalmazást készítenek a rendelkezésre álló képességek kiaknázására. A méret és a teljesítmény mellett azonban az ár is figyelemreméltó, az alapverzió is 800 dollárba kerül, míg a legdrágább 1079 dollárba. A kiegészítőkkel együtt pedig akár több mint 1300 dollárt is költhetnek a felhasználók egy ilyen eszközre.

Egy doboz és egy szuper-távirányító – így áll össze az Apple TV csapata, amely a mostani bemutató alapján képes lehet arra, hogy alapjaiban változtassa meg a nappaliról és a tévézésről alkotott fogalmainkat. A távvezérlő rengeteg dologra használható, és azon túl, hogy jelentősen leegyszerűsíti az adatbevitelt, a játékoknál vezérlőként is bevethetjük. Ez már csak azért is fontos, mert a társaság alaposan elkényeztette a játékok rajongóit, az új Apple TV-ben már olyan játékok is elérhetők lesznek, amelyekkel eddig csak játékkonzolokon lehetett szórakozni. Emellett rengeteg alkalmazás – természetesen a legnépszerűbb online videószolgáltatások, mint a Netflix és Hulu -, egy új operációs rendszer, valamint a Siri digitális asszisztens növeli majd a felhasználói élményt. Az új Apple TV október végétől lesz elérhető.

Ahogyan arra számítani lehetett az új okostelefonok, az iPhone 6S és 6S Plus külsőre nem sokban különböznek az előző modellektől, amelyek sikerességét Tim Cook, az Apple vezérigazgatója is kiemelte az eseményen. A legnagyobb érdekesség talán a 3D Touch nevű megoldás, aminek köszönhetően a kijelző érintésének erejével és hosszával is adhatunk utasításokat.

Sőt, akár egyetlen mozdulattal elindíthatunk egy funkciót egy adott alkalmazáson belül. Az már más kérdés, hogy mennyire lesz idegesítő a felhasználók számára, amíg megszokják, hogy milyen erővel bökjék meg a kijelzőt ahhoz, hogy tényleg az induljon el, amit szeretnének. Mind az iPhone 6S, mind a nagyobb 6S Plus három változatban lesz kapható, 16, 64 és 128 gigabájtos verzióban, a kisebb készülék ára 199, 299 és 399 dollár lesz, míg a Plus-t 299, 399 és 499 dollárért lehet megvenni. Szeptember 25-től lesz elérhető, de az előrendelés már 16-án indul. Összesen 130 országban, 400 mobilszolgáltatónál lesz kapható.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek