Cégvilág

Kellemes meglepetést okozott számaival a Nike

Az előzetes várakozásokat túlszárnyaló profitról számolt be az augusztusban zárult első üzleti negyedévére vonatkozóan a Nike, a társaság részvényeinek árfolyama a hírek hatására a múlt hétvégén rövid idő alatt közel 8 százalékkal emelkedett. A világ legnagyobb sportruházatgyártója 8,41 milliárd dolláros bevételt ért el a június–augusztusi időszakban, ami 5,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A vállalat nyeresége ugyanakkor 23 százalékkal ugrott meg, elérve az 1,18 milliárd dollárt, ami majdnem 13 százalékkal volt több, mint amennyit az elemzők előzetesen vártak. A Nike kiemelkedő eredményeiben meghatározó szerepet játszott a kínai piac, ugyanis a távol-keleti ország gazdaságában tapasztalható negatív tendenciák ellenére ott 30 százalékkal bővült az értékesítésük.

A társaság sikerének hátterében részben az áll, hogy az elmúlt időszakban új modelleket vezettek be többek között a kosárlabda- és futócipőknél, aminek köszönhetően a márka rajongóit sikerült a drágább termékek vásárlására ösztönözni. Ez egyébként megmutatkozott a cég üzemi szintű eredményében is, amely éves összevetésben 51 százalékkal nőtt az első üzleti negyedévben. Egy másik fontos forgalomnövelő tényező, hogy a Nike-nak sikerült elérnie a fiatalabb fogyasztókat is, a közösségi média és a mobilalkalmazások intenzív használatával.

A kedvező június–augusztusi adatok mellett a következő hónapokra vonatkozó rendelések is tovább javíthatták a befektetői hangulatot. Az amerikai társaság közlése szerint a szeptember–januári időszakra vonatkozó előrendelések értéke 17 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbit. Kínában még jobb a helyzet, ott 27 százalékos növekedésről számoltak be a rendelésekben. Az elemzők előzetesen a távol-keleti országban 15,8 százalékos, míg világszinten 10,3 százalékos fejlődést vártak.

sport sportszer Nike
Kapcsolódó cikkek