Cégvilág

Megújulókkal is besegítenek az uszodák vizének melegítésébe

Támogatások Tizenkilenc helyi költségvetési szerv tulajdonában álló uszodatechnológiai hő- és áramigénye elégíthető majd ki részben megújuló energiaforrásokból az erről megjelent kormányhatározat alapján. A Magyar Közlönyben megjelentek szerint az e célt szolgáló fejlesztések KEOP-forrásból állami támogatásban részesülhetnek, és kiemelt projektté válnak.

A projektek célja, hogy az érintett uszodák működéséhez szükség hő- és áramigény részben vagy egészben kielégíthető legyen hőszivattyúval, illetve adott teljesítményig napelemes rendszerrel vagy rendszerekkel. Az érintett beruházások mindegyike legfeljebb 166 millió forinttal támogatható, az erre vonatkozó szerződéseket legkésőbb október 30-ig meg kell kötni. A teljes program keretösszege hárommilliárd forint.

A közlönyben további, a megújuló alapú energiatermelést, valamint az energiahatékonyság javítását célzó kormányhatározat, illetve kormányrendelet is olvasható. Így például állami támogatáshoz jut a szarvasi és a vasvári geotermikus rendszer kiépítése és Algyő közvilágítási rendszerének korszerűsítése. Három városi szennyvízkezelő-, illetve csatornafejlesztési, továbbá négy települési hulladékkezelési beruházás részesül a korábban megítéltnél több állami pénzben. A legtöbb pluszpénzt, 423 millió forintot a 3,1 milliárdba kerülő, kiskunhalasi szennyvíz- és csatornaberuházásnak ítélték meg.

Tizenöt kórház is kap támogatást a meglévőnél kisebb energiafelhasználású diagnosztikai és más orvosi berendezések (CT és MRI) beszerzéséhez.

Módosult – az uniós szabályokhoz igazodott – a közel nulla energiafelhasználású épületekre vonatkozó Nemzeti Energiahatékonysági Cselekvési Terv. Az eddig hatályos II. változat helyét a III. változat vette át. Született egy Energia- és Klímatudatossági Szemléletformálási Cselekvési Tervünk is, amelynek a végrehajtását – ennek részeként a szükséges munkacsoportok felállítását – a miniszterelnök elrendelte.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek