Módosította a kormány az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 2008-as rendeletet.

A megváltoztatott jogszabály szerint az energetikai minőséget továbbra is elsősorban a vizsgált épület, önálló rendeltetési egység összesített energetikai mutatójának és a rendeletben meghatározott minimumkövetelményeknek éppen megfelelő, viszonyítási alapként szolgáló épület, illetve önálló rendeltetési egység összesített energetikai mutatójának százalékban kifejezett arányával kell jellemezni. A jogszabály meghatározza a besorolás betűjelét és minőségi osztályának szöveges jellemzését is. A rendelet módosítja a kategóriaelnevezéseket, illetve az ezekhez szükséges százalékos arányokat, illetve leírásokat is, valamint a korábbinál több kategóriát határoz meg a minősítésre.

A minősítésben ezután az AA++ a legjobb és a JJ a legrosszabb minősítés. BB vagy annál jobb besorolás csak abban az esetben adható az épületre vagy a benne lévő önálló rendeltetési egységre, ha az épület egésze megfelel a rendeletben külön meghatározott követelményeknek is. AA vagy annál jobb besorolás csak a rendelet szerinti részletes módszerrel vagy dinamikus szimulációval alátámasztott módon adható. Továbbá olyan esetben, ahol a hőtermelő időjárásfüggő szabályozása, továbbá a hűtési és fűtési rendszer helyiségenkénti szabályozhatósága megoldott.

Feltétel az is, hogy az önálló tulajdonú vagy külön bérbe adható épületrészek energiafogyasztásának mérése külön legalább költségosztók felszerelésével vagy egyedi mérőkkel megoldott legyen. A vizsgált épület, illetve önálló rendeltetési egység összesített energetikai jellemzője és a viszonyítási alap arányának százalékban kifejezett értéke alapján az épület vagy önálló rendeltetési egység besorolásának betűjelét és minőségi osztályának szöveges jellemzését is meghatározza a rendelet.