Cégvilág

Nem üzletel a Vodafone és a UPC-tulajdonos

Eredménytelenül zárult az euró­pai érdekeltségeik egymásnak történő átadásáról folytatott tárgyalás a Vodafone és a Liberty Global között. A mobiltársaság hétfőn bejelentette, hogy lezárták a megbeszéléseket a két vállalat portfóliójába tartozó egyes elemek cseréjéről. A Vodafone és a Liberty Global közötti szorosabb együttműködésről már hosszabb ideje vannak találgatások, azonban csak idén júniusban ismerték el hivatalosan is, hogy az ügyben valóban folytak egyeztetések.

Elemzők azt sem tartották korábban kizártnak, hogy a két társaság európai érdekeltségeinek egyesítése is szóba jöhet, ami egy 120 milliárd fontos (közel 51 500 milliárd forint) ügylet lett volna. Egy ilyen teljes európai fúzió értelemszerűen jelentős mértékben megerősítette volna a cégek piaci pozícióit, hiszen tökéletesen kiegészítették volna egymás portfólióját. A Vodafone az előfizetők számát tekintve a China Mobile után a világ második legnagyobb mobilszolgáltatója, az elmúlt időszakban azonban egyre nagyobb figyelmet fordított a vezetékes szolgáltatásokra is, amit például a Kabel Deutschland 7,7 milliárd euróért történő megvásárlásával is jelzett 2013-ban. A Liberty Global ugyanakkor a 18 milliárd dolláros éves forgalmával a világ egyik vezető kábelszolgáltatója, Európában a többi között a UPC tartozik az érdekeltségei közé. A vállalat azonban a mobilpiacon is igyekszik megvetni a lábát, például Magyarországon a UPC helyi leányvállalata virtuális mobilszolgáltatóként jelent meg a piacon, Belgiumban pedig 1,3 milliárd eurót költött a terjeszkedésre ezen a területen. A John Malone milliárdos érdekeltségi körébe tartozó Liberty Global 2010 óta mintegy 36 milliárd euró értékben hajtott végre akvizíciókat Európában.

A két nagy szolgáltató részleges vagy teljes fúziója persze alaposan átformálta volna a piaci erőviszonyokat, ami valószínűleg kiváltotta volna az euró­pai uniós versenyhatóságok rosszallását is. A hónap elején az uniós hatóságok blokkolták a Telenor és a TeliaSonera dániai leánycégeinek összevonását, ami figyelmeztető jel lehet a szektor többi szereplőjének is. Lehet, hogy ez a döntés is szerepet játszott abban, hogy a Vodafone és a Liberty Global felhagyott a tárgyalásokkal.

Persze nem elképzelhetetlen, hogy a jövőben újraindulnak a megbeszélések a két vállalat között, hiszen a jelenlegi trendek alapján a méret egyre fontosabb a távközlési piacon. Csak az idén több óriásüzletet kötöttek ebben az ágazatban. Az egyik ráadásul John Malone-hoz kapcsolódik, hiszen amerikai kábelcége, a Charter Communications 56 milliárd dolláros ügylet keretében viszi a Time Warner Cable-t. Az európai riválisok sem pihennek, az amszterdami központú Altice például csak az elmúlt néhány hónapban 27 milliárd dollárt költött amerikai terjeszkedésre.

Folyamatban van a BT (korábban British Telecommunications) nagy felvásárlása, a legnagyobb brit mobilszolgáltató, az EE megvétele 12,5 milliárd fontért, amelynek lezárásához a versenyhatóságok jóváhagyását várják. Hasonló fázisban van a Hutchison Whampoa 10,25 milliárd fontos akvizíciója is, amellyel szintén a brit mobilpiacon terjeszkedne az O2 megszerzésével.

Vodafone BT
Kapcsolódó cikkek