Cégvilág

Nemsokára teljes jogú tagok lehetünk az Európai Űrügynökségben

Parlamenti jóváhagyás esetén Magyarország novemberben teljes jogú tagja lehet az Európai Űrügynökségnek (ESA) - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

A közlemény szerint a kormány legutóbbi ülésén döntött arról, hogy az NFM benyújthatja az Országgyűlésnek a Magyarország ESA-hoz való csatlakozását véglegesítő nemzetközi szerződéseket.
   
A teljes jogú tagság, amelyről a felek már februárban megállapodtak, jelentősen növelheti a csúcstechnológiát fejlesztő hazai vállalkozások és egyetemi kutatóhelyek versenyképességét, amelyek így számos új munkahelyet is teremthetnek - írja az NFM.
   
A közleményben a fejlesztési tárca felhívja a figyelmet arra, hogy az ESA honlapján (http://emits.esa.int) már most elérhetők az felzárkóztatási program kiírásai az űripari szereplők számára, amely a zökkenőmentes átmenetet biztosítja. A kifejezetten magyar vállalkozásoknak szóló pályázati felhívás hat éven keresztül folyamatosan nyitva áll, első benyújtási határideje 2015. november 4.
   
A csatlakozással elsősorban az innovatív, csúcstechnológiát képviselő magyar űripar fejlődése kap nagy lendületet. A tagság elősegíti a szektor versenyképes vállalkozásainak bővülését, a foglalkoztatottság és az adóbevételek növekedését. A teljes jogú tagság erősíti a hazai ágazati szereplők iránti bizalmat, így a magyar cégek könnyebben juthatnak megrendelésekhez. A vállalkozások és egyetemi kutatóhelyek helyzetbe hozása hozzájárulhat jelenlegi régiós vezető szerepük megőrzéséhez és a magasan képzett műszaki szakemberek itthon tartásához is - olvasható az NFM közleményében.
   
Az ESA elsődleges feladata a tudományos kutatás mellett az űrtechnológia célzott fejlesztése, az űripar növekedésének elősegítése, valamint az űralapú infrastruktúrák - műholdas navigáció, távközlés, meteorológia - kiépítése és hasznosítása. A nemzetközi szervezet, Észtország napokban várható csatlakozásával, 21 tagot számlál majd.

 

tag Magyarország Európai Űrügynökség
Kapcsolódó cikkek