Cégvilág

Opten: augusztusban kevesebb építőipari céget töröltek

Augusztusban 258 építőipari cég szűnt meg Magyarországon, ami mintegy a fele az első fél évi havi öt-hatszáznak - közölte az Opten céginformációs szolgáltató kedden az MTI-vel.

Hozzátették: a javulás átmeneti, szeptembertől rosszabb adatokra számítanak, mivel sok olyan cégbírósági eljárás van folyamatban, ami megszűnéshez vezet.    

A közlemény idézi Tóth Tamást, az Opten ügyvezetőjét, aki elmondta: a szabadságolási szezon miatt augusztusban mindig kevesebb eljárást zár le a cégbíróság, de az idei kilengés a szezonálisnál nagyobbnak bizonyult. Az ügyvezető szerint ugyanakkor kedvező, hogy a megszűnések között fokozatosan mérséklődik a felszámolások súlya: míg 2013 második negyedévében az összes törlés 77 százalékát felszámolási eljárás előzte meg, 2015 azonos időszakában arányuk már csak 44 százalék volt.

"Ez egyértelműen mutatja, hogy az építőiparban csökken a lánctartozások száma. Hátradőlni még nem lehet, de már ritkább jelenség, hogy amikor egy közepes méretű cég bedől, sok kisebb társaságot ránt magával" - fejtette ki az Opten igazgatója a közlemény szerint.

Augusztusban a szezonalitásnak megfelelően visszaesett az újonnan alapított vállalkozások száma is, összesen 182 társaságot jegyzett be a cégbíróság az ágazatban. Az Opten szerint az érték szeptemberben visszatér a - sokéves átlaghoz képest alacsony - 250 körüli szintre.

Tavaly 7116 felszámolási, végelszámolási és kényszertörlési eljárás indult az építőiparban, 1800-zal több, mint egy évvel korábban. Az Opten szerint ezek szinte biztosan az érintett cégek törlésével végződnek, ám nem biztos, hogy még az idei évben lezárulnak. Idén az első felében is sok, 4338 megszűnéshez vezető eljárás indult az ágazatban, így borítékolható, hogy a magas megszűnési ráta szeptemberben visszatér és tartósan meg is marad, legalább 2016 közepéig - áll a közleményben.

Opten cég építőipari cég
Kapcsolódó cikkek