Cégvilág

Orosz híradót indít az M1?

Hamarosan orosz nyelven is sugározhat híreket a tavasszal hírcsatornává fazonírozott M1, bár egyelőre nem tudni, mi az üzenete és mégis ki fogja nézni késő éjjel az új hírblokkot - írja a Hvg.hu.

Az információt hivatalosan nem erősítették meg, de a Hvg.hu úgy tudja, már próbafelvétel is volt. A köztévé dolgozóit azért mostanság jobban foglalkoztatja, hogy a "migráns"-válság miatt a szokásosnál is jobban vigyázni kell a nyelvükre, és hogy megszűntek a korábbi pótlékaik.

Közvetlenül az éjféli Himnusz felcsendülése előtt eddig is angol nyelvű híradót sugárzott az M1, de a lap információi szerint hamarosan elindul egy új, orosz nyelvű hírblokk is. Azt még nem tudni, az orosz híradó mikor startol, de már tájékoztatták a szerkesztésében közreműködő stábot, próbafelvétel is volt, és eldőlt, hogy egy orosz származású, Magyarországon élő újságíró fogja vezetni. Megkérdeztük erről az MTVA sajtóosztályát, amely nem erősítette meg az információkat, de nem is cáfolta, kimerítő, egyetlen mondatos válaszuk szerint az MTVA „a megfelelő időben tájékoztatja a nézőket a csatornák pontos programjáról”.

A lap forrása szerint azonban az orosz nyelvű híradónak még házon belül sem látják sokan értelmét, mert egyszerűen nincs rá nézői igény. „Ment is a poénkodás benn, hogy biztos ezt kérik Paksért. Meg, hogy ’ki fogja nézni, a Putyin’?” – mondta egyikük. Ugyanis a késő esti, angol nyelvű híradóról szerinte legalább azt lehet mondani, hogy „a tengeren túli magyar diaszpórát szólítja meg”, de itt sem a célcsoport, sem a közvetíteni kívánt üzenet nem világos. Ráadásul állítólag éjfél után kerülne adásba az új híradó, vagyis a látogatottsági csúcsok megdöntése sem motiváló tényező - Moszkvában pedig két órával előrébb járnak, mint nálunk - a cikk teljes egészében a Hvg.hu oldalán érhető el.

híradó Orosz m1 köztévé
Kapcsolódó cikkek