Cégvilág

4G: közel a teljes lefedettség

Mindhárom nagy mobilszolgáltató 90 százalék feletti lefedettséget érhet el az év végéig 4G-ben.

Mindhárom nagy hazai mobilszolgáltató 90 százalék feletti lefedettséget érhet el az év végéig 4G-ben, ami nemzetközi összehasonlításban sem rossz eredmény – derül ki az érintetteknek a közelmúltban tett nyilatkozataiból. A Magyar Telekom a hónap elején jelentette be, hogy országszerte több mint 2400 településen vált elérhetővé a legkorszerűbb 4G-s mobilinternet-szolgáltatás, és országos lakossági kültéri lefedettsége már 95 százalékos: ez pedig a tervek szerint az év végéig gyakorlatilag teljesre, 97 százalékosra bővül.

A 4G-s fejlesztéseket itthon először elkezdő cég közölte azt is: a lefedettségnövekedés mellett az utóbbi hónapokban a társaság széles sávú mobilinternet-hálózata érte el a legjobb teszteredményeket a független nemzetközi és hazai mérések és tesztek során. Így például az NMHH által augusztusban elindított országos internetsebesség-mérő weboldalon közzétett mérőautós, 90 napi aggregált sebességmérések eredménye szerint a hazai szolgáltatók közül a Telekom mobilhálózata érte el a legnagyobb 3G- és 4G-feltöltési és -letöltési sebességet, valamint a legrövidebb 4G-válaszidőt is. A 4G-lefedettség mellett az ügyfélszám is gyors ütemben növekszik: a 4G-s mobilszolgáltatás 2012. januári indítása óta több mint 740 ezerre nőtt a Telekom 4G-hálózatát használók száma. „A 4G-adatforgalom folyamatos és stabil növekedést mutat az indulástól kezdve, és 2015. július óta már meghaladja a tíz éve működő 3G-s széles sávú hálózat adatforgalmát” – közölte a társaság.

A Telenor márciusban jelentette be, hogy minden előfizetője számára hozzáférést ad a 4G-s mobilnethálózathoz. A cég a 4G-hálózatának egy részét egy februárban létrejött megállapodásnak köszönhetően a Magyar Telekommal közösen üzemelteti: ennek révén a 4G/LTE-hálózatok sávszélessége mindkét cégnél egységesen 150 Mbps-re nőtt, az éppen használt frekvenciablokkoktól függetlenül.

A Vodafone-nál pedig a napokban jelentették be, hogy valamennyi budapesti metróvonalat lefedték a 4G-technológiával, és ezzel gyakorlatilag be is fejeződött ez a fejlesztés a fővárosban, hisz itt már 99 százalékos a lefedettség. Diego Massidda, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója emellett közölte: a Vodafone 4G-hálózata Budapest mellett már kiterjed a nagyobb városokra és a Balaton teljes területére, de néhány hónapon belül országosan is teljessé válik a lefedettség. Hozzátette: a Vodafone tízmilliárd forintos nagyságrendű összeget tervezett a 4G-beruházásokra, amikor tíz hónappal ezelőtt megszerezte az új frekvenciákat.

Vodafone 4G mobil lefedettség Telekom Telenor
Kapcsolódó cikkek