Cégvilág

Fókuszt állít a Canon

Új stratégia kidolgozására késztette a Canont a gyors technológiai fejlődés és az okostelefonok előretörése.

Új területeken igyekeszik megerősíteni pozícióját a világ vezető nyomtató- és fényképezőgép-gyártója, így például a profi filmkészítők számára is kínálnak már termékeket, de a legújabb eszközüket bemutató párizsi Canon Expón nagy teret kaptak az egészségügyi képalkotási rendszerek is. Többek között egy új, fotoakusztikus mammográfot mutatott be a cég, amely a lézertechnológia és az ultrahang kombinálásával alkot speciális 3D-s képet, megkönnyítve így a diagnosztizálást.

Rokus van Iperen, a Canon EMEA- (Európa, Közel-Kelet, Afrika) régióért felelős elnök-vezérigazgatója a rendezvényen arról beszélt, hogy az okostelefon-tulajdonosok több mint 80 százaléka rendszeresen használja a készülékek fotózási funkciót, ami egy fényképezőgépeket is gyártó cégnek nem igazán jó hír. A társaság egyelőre az elkészített fotók tárolásában és kezelésében lát piaci lehetőséget, saját felhőalapú fotószolgáltatást indítottak Irista néven, illetve egy fotóalbum-alkalmazást is megalkottak Hdbook EZ néven.

A megújulás részeként három stratégiai irányt határozott meg Rokus van Iperen: a 3D-s nyomtatást, a grafikus nyomtatást, illetve a hálózati képalkotó és elemző rendszereket. Utóbbiak között például egy olyan nagy érzékenységű, ultra-telefotó objektívvel felszerelt kamerát is bemutattak, amellyel a hagyományos hálózati kamerák fényerejének nyolcszorosát is el lehet érni. Így rossz fényviszonyok mellett vagy akár sötétben is tiszta, pontos képet kapunk, infravörös megvilágítás nélkül. A kamerát leginkább a biztonsági ipar hasznosíthatja: nagyobb városi terek megfigyelésére is használható a rendszer.

A világ legnagyobb fényképezőgép-gyártója természetesen számos új kamerát is bemutatott, köztük olyanokat is, amelyek egyelőre csak a jövőt képviselik. Az újdonságok között ott van az EOS M10, amely a tükör nélküli fényképezőgépek legfrissebb modellje a Canonnál. A készülék a vállalat legmodernebb képalkotó processzorát használja, illetve 18 megapixeles szenzort kapott. A cég emellett olyan fényképezőgépeket is elhozott Párizsba, amelyekkel már 8K-s, vagyis a szupernagy felbontásnál is lényegesen részletgazdagabb képek készíthetők.

De bemutattak egy 120 megapixel felbontású kamerát is, igaz, használatának egyelőre korlátot szab, hogy nagyjából 200-230 megabájtos fotókat készít. Ennek megfelelően megdöbbentően nagy kapacitású számítógépre van szükség ahhoz, hogy megjeleníthessük, illetve szerkeszthessük az egyelőre prototípusként létező eszköz által készített fényképeket.

canon
Kapcsolódó cikkek