Cégvilág

Pénzt kér a Bild a reklámmentes olvasnivalóért

Válaszút elé állítja webes felhasználóit, azaz olvasóit az Axel Springer, hogy megakadályozza hirdetési bevételeinek csökkenését.

Európa legnagyobb lapkiadó vállalata, a Bild online olvasóközönségét szólítja föl arra, hogy vagy kapcsolják ki a képernyőn elhelyezett reklámokat láthatatlanná tévő hirdetésblokkolójukat, vagy tartsák bekapcsolva, de akkor fizessenek havi 2,99 euró átalányt, ha az internetes kiadás cikkei között akarnak böngészni.

A kiadó ígérete szerint az 1952-ben alapított tabloid napilap internetes honlapja, a Bild.de a reklámmentességhez ragaszkodó előfizetők számára gyorsabban fog betöltődni, de a váltás abban is az olvasó érdekeit szolgálja, hogy a befolyó díjakból a minőségi újságírás hagyományainak megőrzésére is fordítanak majd. A Bild-lapcsoport elnöke, Donata Hopfen szerint a többnyire ingyenes internetes blokkolók tömeges használata gyakorlatilag „felfalja” a hirdetési bevételeiket.

A cégek érthető módon kevesebbet akarnak fizetni, ha kevesebb felhasználót tudnak utolérni reklámjaikkal. Európa legnagyobb, 2,5 milliós példányszámú napilapjának online verzióját havi átlagban több mint 16 millió egyéni felhasználó keresi fel. Az Axel Springernek és a lappiac többi szereplőjének komoly fejfájást okozó hirdetésblokkoló programokat világszerte 200 millióan használják a PageFair statisztikája szerint.

Ez éves szinten 22 milliárd eurós bevételkiesést jelent a médiának. A blokkolás megállíthatatlanul terjed, s már az Apple iOS operációs rendszerének legújabb változatához is szabadon kínálnak ilyen kiegészítő programokat, ami újabb csapást jelent az egyik fő bevételi forrásukat elveszítő tartalomszolgáltatók számára – írja a Bloomberg.

Jogi eszközökkel sem tudják leállítani a folyamatot: a ProSiebenSat.1 Media és az RTL-csoport nemrég elvesztette azt a pert, amelyet a blokkolóprogramok blokkolásának elérése érdekében indítottak az Adblock Plust kifejlesztő Eyeo ellen. Erre is létezik válasz: Angliában számos médiatársaság elérhetetlenné teszi a tartalmat azoknak a számára, akik hirdetésblokkolót használnak.

reklámmentes olvasnivaló bild
Kapcsolódó cikkek