Cégvilág

Hernádi Zsoltot levették az Interpol körözési listájáról

A Mol elnök-vezérigazgatója lekerült az Interpol körözési listájáról, ahová két éve horvát korrupciós vádak miatt tették fel.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója eltűnt az Interpol körözési listájáról, ahová két éve horvát korrupciós vádak miatt került fel - vette észre a Népszabadság. Egyszer már megesett hasonló, de ez most komoly - írják.

A Hernádi ellen 2011-ben megfogalmazott horvát ügyészségi vádak szerint 2009-ben azért adta át a horvát állam az INA nevű energiacég irányítási jogát az akkor már legnagyobb, de még mindig kisebbségi részvénycsomagot birtokló Molnak, mert a Mol-vezér lefizette volna az akkori kormányfőt, Ivo Sanadert. Hernádi Zsolt, a Mol és Sanader is mindvégig mereven tagadták a vádakat.

Mivel Hernádi nem jelent meg a zágrábi idézéseken, 2013-ban a horvátok európai elfogatóparancsot adtak ki ellene, és felkerült az Interpol vörös körözési listájára is. Igaz, a vádat a magyar ügyészség már másfél évvel azelőtt megalapozatlannak nyilvánította, és Hernádit csak a magyar szervek vezethették volna elő. Az elnök-vezérigazgató közvetlen horvát idézést soha nem kapott.

Korábbi jogi vélemények szerint Hernádi Zsolt csak akkor kerülhet le az Interpol-listáról, ha az azt elrendelő hatóság a megkeresést visszavonja - írja a Népszabadság. Az Interpol-intézkedést nehéz nem összefüggésbe hozni azzal, hogy a zágrábi bíróság döntése értelmében épp tegnap engedték ki a börtönből Ivo Sanadert.

körözés Interpol Hernádi Zsolt Mol
Kapcsolódó cikkek