Cégvilág

Zsugorítják az ügyfékört

Költséges a működtetése, és ehhez képest keveset hoz – ezzel magyarázzák a Royal Bank of Scotland (RBS) vezetői, hogy életképes méretűvé zsugorítják a befektetési üzletágukat.

Ross McEwan újabb 2 milliárd fontos megtakarítást szeretne elérni, elsősorban a létszám további csökkentésének és az ügyfélkör szűkítésének révén. A vezérigazgató a 2019 végéig tartó átszervezési program keretében 700-800 millió font közé akarja leszorítani befektetési bankjuk éves működési költségeit a tavaly év végi 3,6 milliárd fontról, amelyből az idén 500 millió fontot már sikerül lefaragniuk, a többi között egy 1200 fős leépítés révén. A befektetési bank összesen 14 ezer főnek ad munkát, de hogy közülük pontosan hány ezret bocsátanak majd el, azt nem részletezte McEwan.

Annyi tudható, hogy az elbocsátások az adminisztratív munkakörben dolgozókat érintik elsősorban, de az ügyfelekkel kapcsolatot tartó munkatársaiknak egy részétől is megválnak. A lényeg, hogy az átalakítások végére egy stabilan évi 1,4 milliárd fontot kitermelő, hatékony befektetési részlegük maradjon. Tavaly még 3,9 milliárdos volt a bevételük. A bank által kezelt kockázatos eszközök 107 milliárd fontos állományát a vezérigazgató négy éven belül 30 milliárdosra szeretné csökkenteni.

A hasonló költségcsökkentési programot meghirdető Deutsche Bank példáját követve rengeteg ügyfelüktől is megválnak, jelenlétüket a mostani 38 országról 13-ra redukálják. A drasztikus lépéseket egyrészt a múlt terhes örökségének, a korábbi vezetéshez fűződő hibáknak a felszámolása indokolja, emellett az is igaz, hogy a válságot követően megszigorodott szabályzók szorításában már a befektetések jövedelmezősége sem a régi.

Marad az állami tulajdon

Az RBS a 2008-as válság idején többségi állami tulajdonba került. Jelenleg a pénzügyi csoport 73 százalékos részvénypakettje felett rendelkezik az állam, amely szándéka szerint privatizálná az RBS-t, de ezt jelenleg csak veszteséggel tudná megtenni. Augusztusban egy 5,4 százalékos csomagot adtak el, azon egymilliárd fontot buktak. A részvényeket annak idején 5 fontos egységáron vették meg, viszont csak 3,3 fontért adtak túl rajtuk.


Royal Bank of Scotland
Kapcsolódó cikkek