Cégvilág

"Az okos rendszer előre is jelez"

A nagyvárosok által alkalmazott okos rendszerek prediktív képességgel is bírnak – emelte ki Vass Gábor, a Microsoft Citynext vállalati és partnerkapcsolatok igazgatója a Világgazdaság „Okos városok, okos önkormányzatok” című konferenciáján.

"A nagyvárosok, metropoliszok hihetetlen nagy komplex okos rendszerekkel rendelkeznek, amelyek már nemcsak feldolgozzák a beérkező adatokat, hanem prediktív képességgel is bírnak, vagyis előrejelzik mi fog történni egy adott területen” – mondta Vass Gábor. Példaként említett olyan rendszereket, amelyek előre jelzik, hogy mikor és hol várható dugó az utakon, vagy mikor hibásodik meg egy lift egy óriási irodaházban.

Hozzátette: fontos, hogy a városoknál legyen egy helyzetfelmérés arról, milyen víziót szeretnének megvalósítani. Ebben igénybe vehetik a különböző cégek szolgáltatásait. Ezt követően megfogalmazhatják a szolgáltatóknak, hogy milyen területeken, mire van igényük. „A piacon ugyanis jelentős tudásbázis áll rendelkezésre, amit fel lehet használni” - mondta.

Jakab Roland, az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatója pedig arra hozott fel példákat, hogy egy város, ország informatikai, digitális érettsége milyen jelentős mértékben határozza meg a gazdasági teljesítményt.

Az önkormányzatok számára felhasználható uniós kiírásokról Madarász András, a GoodWill Consulting értékesítési igazgatója beszélt a konferencián. Elmondta: számos pályázati lehetőség nyílik meg az önkormányzatok számára a 2014-2020-as időszakban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében. A kiírások közül például a középületek energetikai korszerűsítésére vonatkozó kiírások használhatók fel a smart city jegyében. Emellett a fenntartható közlekedésfejlesztésre is lesz kiírás, amelynek forrásai az elektromos közlekedés fejlesztésére is igénybe vehetők lesznek. Külön kiírás jelenik majd meg Zöld város kialakítása címmel is. Kiemelte: az előző hétéves időszakhoz képest sokkal kevesebb pénz jut infrastrukturális fejlesztésekre, útépítésekre a 2014-2020-as időszakban.

okos város
Kapcsolódó cikkek