Cégvilág

Elhagyta az erő a Walt Disney-t

Amíg a mozikban tarol a Disney, a tőzsdén rendesen megcsúszott a Csillagok háborújának új részét készítő cég árfolyama. A Star Wars hozza, a foci viszi a pénzt.

Amíg a mozikban tarol a Disney, a tőzsdén rendesen megcsúszott a Csillagok háborújának új részét készítő cég árfolyama. Amerikában Az ébredő Erő premierjét követő pénteki kereskedési napon 4,29 százalékkal, 107,7 dollárra esett a médiaóriás kurzusa, miközben a vezető indexek 2 százalék körüli veszteséggel zártak. Az első napos vetítések Amerikában és Kanadában 57 millió dollárt hoztak a cég konyhájára, de ez a rekord sem homályosítja el a Wall Streeten dolgozó elemzők látását, akik közül többen is azt javasolják a befektetőknek, hogy adják el Disney-részvényeiket. Richard Greenfield szerint a következő egy évben 16 százalékot zuhanhat a kurzus, a BTIG elemzője a részvényre 90 dolláros célárfolyamot határozott meg. Ünneprontó véleményét a Disney portfóliójába tartozó ESPN sportcsatorna körüli bonyodalmakra alapozza, szerinte a közvetítési jogokért kiadott csillagászati összeg nincs arányban a kábeltévé-előfizetők számának remélt bővüléséből kalkulált bevételekkel.

Magyarországon is minden rekordot megdöntött a Star Wars új része

Korábban soha nem látott érdeklődést váltott ki a magyar rajongókból a Star Wars - Az ébredő Erő: a film decemberi nyitóhétvégéjének alig három napja alatt 282 ezer 265 nézőt vonzott a mozikba, akik mintegy 412,5 millió forintot hagytak a jegypénztáraknál - közölte a filmet forgalmazó Forum Hungary hétfőn az MTI-vel.

Ezzel az eredménnyel több rekord is megdőlt: pénteken a valaha volt legnagyobb napi eredményt állította fel Az ébredő Erő, szombaton pedig a péntekit is túlszárnyalva a valaha egy napon legtöbbek által megnézett film lett.

Igaz, előbb még azt a 3 millió előfizetőt kellene visszaszerezni, akik egy év alatt elpártoltak az ESPN-től. A Disney pedig lézerkarddal sem tudja visszaverni az árfolyamot érő támadásokat, nyeresége szinten marad, mert az ESPN elviszi a pénzt. A fizetős videotartalmakat érintő agresszív árpolitikáján is változtatnia kellene a Disney-nek, ahogy az ezeket a filmeket a nézők otthonába eljuttató cégekkel – mint a Netflix – való viszonyán is javítania illene.

A Morgan Stanley stratégája, Benjamin Swinburne nem ennyire pesszimista: megerősítette 108 dolláros célárfolyamát a részvényre, de kitörési lehetőséget ő sem lát – írja az AP hírügynökség. A Star Wars mozifilmből származó hazai bevételeket 750 millió, a nemzetközieket 1,5 milliárd dollárra teszi, Greenfield az összbevételt ennél 350 millióval többre, 2,6 milliárdra várja, megjegyezve, hogy a mozifilm az idén felszín felett tartja a Disneyt-t, ám a következő két év az előjelek szerint cudarul alakulhat számára. Amit a Star Wars hoz, azt az ESPN elviszi – húzta alá. (Az eddigi csúcstartó a 2009-es Avatar volt, 2,9 milliárdos globális jegybevétellel.)

Dicséret is érkezett, nem is akárhonnan: a Moody’s jelentése szerint az Ébredő erő sikere pozitívan fogja érinteni a Disney hitelminősítői besorolását, azaz a cég olcsóbban tud majd forrásokhoz jutni. Megemlítették azt is, hogy a Lucasfilm 2012-es, 4,1 milliárd dolláros felvásárlása kiváló húzás volt a vállalat részéről, mint ahogy a filmre épített széles körű franchise-lehetőségek kiaknázása is példamutató. A karácsonyi játékpiac sztárjai a Star Wars-figurák, szinte nincs már olyan termék, amelyet ne lehetne eladni ezekkel. Az igazi pénzt ez hozza, a becslések szerint 25 milliárd dolláros bevételt hoz a Star Wars-kultusz, ám hogy ebből mennyi marad a Disney-nél, azt legfeljebb ők tudhatják. A Lucasfilmen tehát nem múlik, a stúdió négy év alatt négy új epizóddal igyekszik majd fenntartani az érdeklődést a sorozat és kereskedelmileg hasznosítható szereplői iránt.

Ezzel az eredménnyel több rekord is megdőlt: pénteken a valaha volt legnagyobb napi eredményt állította fel Az ébredő Erő, szombaton pedig a péntekit is túlszárnyalva a valaha egy napon legtöbbek által megnézett film lett. -->

mozi lucasfilm film Star Wars Disney
Kapcsolódó cikkek