Cégvilág

Nem bírta a rohamot a dohány-nagykereskedő rendszere

Egyelőre nehezen jutnak áruhoz a trafikosok, mert a monopolhelyzetbe hozott nagykereskedő cég rendszere az indulás után nem sokkal megadta magát - írta a Népszabadság.

Gyakorlatilag összeomlott nem sokkal az indulás után az Országos Dohányboltellátó Kft. (ODBE) dohány-nagykereskedő árumegrendelő és kiszállító rendszere - értesült a Népszabadság több forrásból is.

Az a cég honlapján is olvasható, hogy december közepéig a társaság viszonteladói központjaiban készpénzzel csak korlátozott mennyiséget vásárolhatnak a kiskereskedők "az ellátás biztonságának érdekében". Ez viszont állításuk szerint csak keveseket érintő, átmeneti intézkedés.

A korlátozás egyébként annyit jelent, hogy ezen a héten a soron kívüli kiszállításokat leállították, a viszonteladói központokba beérkező kiskereskedők pedig sorszámot húznak, aki viszont későn érkezik, akár áru nélkül is távozhat - tette hozzá a beszámoló.

Az ODBE netes árumegrendelő rendszerében sem jobb a helyzet - mondta egy forrás a lapnak. Az oldal hétfőn hétfőn sorra dobta vissza az igényléseket, keddre pedig csak annyi változott, hogy egyre többen panaszkodtak arról, a korábbi hetek forgalmának megfelelő árumennyiséget kapnak, és nem azt, amit megrendeltek.

A nagykereskedő cégnél a Népszabadságnak azt mondták, a mostani problémák csak néhány trafikost érintettek és a fennakadások rövidesen megszűnnek.

Az e heti torlódást szerintük az okozta, hogy a nagy dohánygyártók egy része - elsősorban a Philip Morris - sokáig nem írta alá a szerződést velük, majd amikor ez megtörtént, az áruhiánnyal küzdő trafikosok megrohanták a dohányellátót.

A Népszabadság viszont úgy tudja, a nagy multinacionális cégek már korábban értesítették trafikos partnereiket arról, hogy ők időben beszállítottak minden tételt az ODBE-nek, így miattuk biztos nem alakulhatott ki fennakadás.

trafik Dohányboltellátó
Kapcsolódó cikkek