Cégvilág

Time Warner: több kérő lehet

Hatnapos nyerő széria után megállt a Time Warner árfolyamának emelkedése. A drágulás hátterében az a spekuláció állt, hogy Carl Icahn nagybefektető beszállt a médiavállalatba, azaz jó üzlet van láthatáron. Icahn azonban a CNBC-nek adott interjújában megszögezte, hogy egyetlen Time Warner részvénye sincs, és elege van abból, hogy a nevével visszaélve mások pénzt keresnek.

A bejelentésre 2 százalékos eséssel reagált az árfolyam. Hétszázaléknyi azonban így is maradt a múlt héten felhalmozott pluszból. Icahn – részvényesként – 2006-ban már megpróbálta elérni a Time Warner feldarabolását, akkor nem járt sikerrel, igaz, két évre rá a cég maga hajtotta végre az általa javasolt leválasztásokat, így az internetszolgáltató AOL, a kábeltévé-társaság és a nyomtatott média üzletág kiszervezését.

Ha Icahnnak most közvetlenül nincs is részesedése a médiacégben, környezetében akadhat, aki szorgalmasan vásárolgatja a papírokat. A New York Post Icahn korábbi jobbkezét, a Corvex Managementet irányító Keith Meistert nevezte meg, aki a napokban felszólította a Time Warner vezérigazgatóját, Jeff Bewkest, hogy adja el a vállalatot, vagy annak fizetős csatornáját, az HBO-t. A lap az Amazont is a potenciális vevők közé sorolta, arra hivatkozva, hogy a Prime Instant Video szolgáltatásukhoz szükségük lenne a Time Warner filmjeire és tévésorozataira. A híresztelésnek táptalajt ad, hogy a cég az HBO néhány sikersorozatának jogait már megvette, így a Gengszterkorzó és a Maffiózók is a kínálatában van. Az Amazon a magyar piacon megjelent Netflixszel és a Huluval venné fel a versenyt.

A Benzinga befektetési portál később cáfolt értesülései szerint a 21st Century Fox ismét ajánlatot tett a Time Warnerre, amely a tavalyelőtti, 80 milliárd dolláros első kísérletet kapásból visszaverte. Most részvényenként 105 dollárt ígérhettek, ami a hétfői árfolyamhoz képest 51 százalékos prémiumot jelent. Az előző ajánlat 88 dollárról és 22 százalékos prémiumról szólt. A visszautasított ajánlat és a Time Warner tavalyi gyengélkedése után egyre nagyobb nyomás helyezkedik Jeff Brewkesre, hogy adjon hathatós választ, hogy tünteti el a 23 százalékos árfolyamgyengülés nyomait.

A médiapiacon a terjeszkedő kínaiakra sem árt figyelni. A 27 milliárd dolláros vagyonával Kína leggazdagabb emberének számító Wang Jianlin a Dalian Wanda Groupon keresztül 3,5 milliárd dollárért megvette a Legendary Entertainmentet. A hollywoodi stúdiót összevonja hazai médiaérdekeltségeivel, majd részvényeit bevezeti a tőzsdére.

Time Warner HBO
Kapcsolódó cikkek