Cégvilág

Ubuntus táblagépek a láthatáron

Hivatalosan is bejelentették, hogy hamarosan piacra kerül az első olyan, Ubuntu rendszerrel ellátott táblagép, amely az egyre népszerűbb hibrid készülékhez hasonlóan akár személyi számítógépként is használható. A Canonical és a spanyol BQ nevű gyártó együttműködésének köszönhetően lesz elérhető a Linux nyílt forráskódú operációs rendszer egyik verziójával ellátott tablet. A tervek szerint az eszközt a második negyedében dobják majd piacra Európában, és bár az árát egyelőre nem közölték, a hírek szerint 230–260 euró körüli összegért lehet majd megvásárolni.

A BQ Aquarius M10 10,1 colos full HD, IPS kijelzőt kapott, mindössze 8,2 milliméter vastag, a súlya pedig valamivel kevesebb, mint fél kilogramm. A kapacitása az árának megfelelő, 1,5 gigaherzes, négymagos MediaTak processzorral, valamint 2 gigabyte-nyi RAM-mal látták el a gyártók. A belső tárhely 16 gigabyte-os, de természetesen van lehetőség mikroSD kártyával történő bővítésre. A készülék 8 megapixeles hátoldali, valamint 5 megapixeles előlapi kamerát kapott. Az eszköz egyik érdekessége a 7280 mAh-s akkumulátor, amely meglepően hosszú üzemidőt ígér. A Canonical és a BQ az új táblagépet bemutató közleményben többször is hangsúlyozta annak a jelentőségét, hogy az eszközzel az Ubuntu személyi számítógépes funkciói is elérhetők, éppen ezért nemcsak egyéni, hanem üzleti felhasználására is alkalmas lehet.

A legfrissebb piaci adatok szerint meredeken zuhan a táblagépek iránti kereslet, a múlt évben 206,8 milliót adtak el belőlük az IDC közlése alapján, ami 10 százalékos visszaesés 2014-hez képest. A piackutató elemzése szerint ugyanakkor rendkívül olcsó tabletekkel még lehet komoly sikereket elérni, másrészt ugrásszerűen nő a hibrid készülékek iránti kereslet, amelyek billentyűzettel kiegészítve már reális alternatívái lehetnek a személyi számítógépeknek. A kettő az egyben eszközök népszerűségét mutatja, hogy csak az utolsó negyedévben több mint 8 milliót adtak el belőlük, ami új rekordnak számít ebben a kategóriában.

táblagép
Kapcsolódó cikkek