Cégvilág

Rossz lapokat osztott a FarmVille fejlesztője

Kilőtt a Zynga árfolyama arra a hírre, hogy alapítója, Mark Pincus immár másodjára is visszalép, s átadja az internetes játékfejlesztő vállalat irányítását. Ezúttal egy igazi nagyágyút sikerült a helyére igazolni az Electronic Artstól érkezett Frank Gibeau személyében, akinek a legfőbb feladata az lesz, hogy ledolgozza a mobileszközökre kifejlesztett játékprogramoknál a céget ért versenyhátrányt. De nemcsak ezt, hanem azt a 85 százalékos mínuszt is, amit a részvényárfolyam 2012 óta elszenvedett.

Csak a kinevezés ebből 8 százalékot hozott most vissza, ami nem véletlen, hiszen Gibeau a mobiljátékok terén az egyik legnagyobb névnek számít. A közösségi játékok – így a Facebookon egykor egyeduralkodó FarmVille – kifejlesztőjeként világhírűvé vált Zyngának a mobiljátékok 30 milliárd dolláros piacán kell rövid időn belül meghatározó szerephez jutnia. Lemaradását jelzi, hogy a Google Play top10-es letöltési listáján egyetlen programjával sem lehet találkozni, sőt ide a 2014-ben nagy reményekkel útjára bocsátott FarmVille 2: Country Escape című játékával sem tudott bekerülni. Nemhogy ide, de a top50-be sem, hiszen az androidos letöltéseknél az 51., az iPhone-osoknál pedig a 152. helyen áll a legnagyobb piacon az USA-ban – írja a Venturebeat.

Igaz, a Zynga már nem a FarmVille-re építi jövőjét, sokkal több pénzt hoznak az olyan közösségi alkalmazások, mint a Zynga Poker vagy az Óz a nagy varázsló, illetve a Grease sztorija köré felépített játékok. Más kérdés, hogy a kaszinóvilágba való belépését a hagyományos játékainak kedvelői gyakorlatilag árulásként élték meg. (A részvényesek viszont üdvözlendő előrelépésként fogadták.) De ezt sem hozott átütő sikert, mivel a szimplán csak kártyázni akaró felhasználókat számukra fölöslegesnek tartott és kéretlen opciókkal bombázták, s ezzel „szerencsésen” a konkurencia karjaiba hajtották őket.

Farmville
Kapcsolódó cikkek