Cégvilág

Simicska-földekkel indult a licit

Ahogy az első, úgy a második forduló is a Simicska Lajoshoz köthető területek árverezésével kezdődött a földprogramban. A Csányi Sándor cégei által művelt földeket nem adják el, miként a már elárverezett mezőhegyesi parcellákat sem.

Tegnap kezdődött a Földet a gazdáknak program második, idei fordulója, ma pedig a Vas megyei Csönge térségében egy Simicska Lajoshoz köthető földet bocsátanak árverésre. A szóban forgó ingatlan művelési ága ugyan a kevésbé értékes rét, ám így is a megye legdrágább földrészleteként került a programba. A 292 millió forintos, mintegy 187 hektáros terület a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. hasznosításában áll. A Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó területre a cégnek még 35 évre szóló haszonbérleti szerződése van, vagyis változatlan feltételek esetén – akárki is a vevő – a társaság 2051-ig használhatja a rétet. Győr-Moson-Sopron megyében összesen tizenöt Simicskához köthető, nagyobb értékű parcella várja új tulajdonosát, ezek közül az elsőket kedden már elvitték a liciten.

A kegyvesztetté vált milliárdos nagyvállalkozónak nem először kell szembenéznie ilyesmivel, hiszen az ő, illetve a vele együtt emlegetett Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó cégek által használt állami földek kerültek először kalapács alá a földprivatizációs programban, még tavaly ősszel. Az akkor szintén Vas, valamint Győr-Moson-Sopron megyében eladásra kijelölt földeket a Mezort-csoporthoz tartozó mosonmagyaróvári Lajta-Hanság Zrt., a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. és a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. bérleti joga mellett vitte el a vevő. Ezek a földek elhelyezkedésük miatt Magyarország értékesebb, jobb minőségű területei közé számítanak.

Mint már megírtuk, Csányi Sándor OTP-vezérnek nagyobb szerencséje van, hiszen a kormány döntése szerint időközben magántulajdonú mintagazdasággá vált az üzletember két nagy agrárcége, a Bólyi Zrt. és a Dalmand Zrt., az általuk művelt földterületek kimaradnak az árverésekből. (Korábban szóba került, hogy a két cég által használt mintegy 25 ezer hektárnyi területet is eladná az állam.)

A hírek szerint nem adják el a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. által használt földjeket sem, bár ezek már árverésen is szerepeltek, és a meghirdetett területekre többen sikerrel licitáltak. Most úgy tűnik, a cég kezelésében lévő állami földekre kiírt földárverések eredményeit rendeletben semmisíthetik meg, jóllehet a szaktárca ezt lapzártánkig nem erősítette meg. Mint arról a Hvg.hu beszámolt, közel harminc árverési eredményt kell érvényteleníteni azt követően, hogy a liciteken sikerrel indultak a cég vezetői és a vállalathoz köthető magánszemélyek. Mindez nem jelent szerződésbontást, hiszen a hírek szerint az árverési nyertesekkel még nem kötött szerződést a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA).

A cég által bérelt föld nem először kerül harcok kereszttüzébe. A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. által jelenleg is művelt földeket 2017-től egészen 2037-ig már más pályázók bérelhetik egy korábbi döntés értelmében. Időközben ráadásul a földeladási program keretében ezeket a területeket is kijelölték árverésre. Az agrárcég emiatt korábban beadvánnyal fordult a Fővárosi Törvényszékhez, és vagyoni értékű jogainak, valamint beruházásainak megtérítését követelte. A bíróság akkor úgy döntött, hogy az árveréseket leállítja.

Bár az árveréseket semmissé tevő rendelet még nem jelent meg, a kormány biztosan nem adja el a mezőhegyesi földeket, miután hétfőn a Magyar Közlönyben megjelent határozata szerint Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság néven új állami céget alapít a településen. Az indoklás szerint a lépésre az állami megóvása, a történelmi magyar lófajták génállományának megőrzése, a lovasturizmus fejlesztése, valamint Mezőhegyes és térsége foglalkoztatási helyzetének javítása érdekében van szükség. A határozat szerint az új gazdaság nem csupán lovakat, hanem más állatokat is tart majd.

földárverés simicska földprogram
Kapcsolódó cikkek