Cégvilág

MNB: nem az ár döntött a Századvég-megbízásnál

Nem a legalacsonyabb ár, hanem összességében a legelőnyösebb ajánlat alapján választotta ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Századvég Politikai Iskola Alapítványt a kutatásra és tanácsadásra kiírt nyílt közbeszerzési eljáráson – közölte a jegybank annak kapcsán, hogy lapunk megírta: a nyertes 1,8 milliárd forintért kapta a megbízást, noha a Kopint-Tárki és a Tárki konzorciuma ennél 40 százalékkal kevesebbért, 1,134 milliárdért vállalta volna a munkát.

A jegybank most arra hivatkozik, hogy az ajánlattételi felhívásban a szakmai ajánlat (mintakérdőívek készítése és mintatanulmányok kidolgozása) a bírálati szempontrendszerben közel 40 százalékos súlyt képviselt. A nyertes ajánlattevő árazását több szakmai feladat – jellemzően a nagy mennyiségben, havi rendszerességgel készülő kutatások – esetében az MNB kedvezőbbnek találta, mint a vesztes ajánlattevőét.

A közbeszerzések során az MNB célja a legjobb ár–érték arányú termékek és szolgáltatások beszerzése – szögezi le a jegybank, hangsúlyozva, hogy eleve csak ketten pályáztak, a Századvég és a vesztes konzorcium. „Az ajánlattétel időtartama alatt a potenciális ajánlattevőknek lehetősége volt megtámadni a közbeszerzési eljárást az alkalmassági feltételek okán, azonban senki nem élt ilyen jellegű beadvánnyal” – emlékeztetett az MNB, amely a Századvéggel három évre 1,8 milliárd forintos keretösszegről szerződött ugyan – amiből az első nyolc hónapban közel 300 milliót fizetett ki az alapítvány szolgáltatásaiért –, de a valós teljesítés ennél jóval kevesebb is lehet.

túlfizetés Századvég MNB tanulmány
Kapcsolódó cikkek