Cégvilág

Offenzívában a Swietelsky

Nyolcvanötmilliárd forintnyi vasúti projekt részese lett az utóbbi hónapokban a Swietelsky-csoport. Ebben az üzletágban erősít új kft.-jével: a cégbíróság Swietelsky Távközlés- és Biztosítóberendezés Építő Kft. néven jegyezte be az osztrák építőipari csoport legújabb tagját.

A csoport egyre aktívabb a magyarországi vasútépítésben, az új, 3 millió forint törzstőkéjűj kft. tevékenysége is ehhez kapcsolódik, repertoárja a villamosberendezés-gyártástól a vezetékes távközlésig terjed. A Swietelsky Vasúttechnika Kft. még tavaly nyerte el a GYSEV 13,3 milliárd forintos megbízását, amelynek keretében Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos cégével, az R-Kord Kft.-vel közösen újíthatják fel a Szombathely–Zalaszentiván közötti vasúti szakaszt. Ugyancsak az R-Korddal – és az Apáthy Endre érdekkörébe tartozó Híd-csoportba tartozó V-Híd Zrt.-vel – közösen nyert a Swietelsky egy másik, ennél is nagyobb állami megrendelést: Szántód-Kőröshegy–Balatonszentgyörgy közötti, 52 kilométeres vonal rekonstrukcióját. A vállalási ár a dél-balatoni vasúti projekt esetében több mint 72 milliárd forint volt.

Az osztrák csoport egyébiránt az előző évben is jól teljesített, a Swietelsky Vasúttechnika Kft. 2015-ben – a márciusban záruló üzleti évben – bő 30 milliárd forint árbevételt könyvelt el, ami ugyan elmaradt az előző évitől, de az adózott eredményét kétmilliárdról 2,7 milliárdra növelte. A Swietelsky Magyarország Kft. egyenesen megduplázta, 3,4 milliárdra növelte a nyereségét, árbevétele pedig 64 milliárdról 85 milliárdra nőtt. A mély- és a magasépítésben egyaránt menetelő Swietelsky olyan nagy állami megbízásokat nyert el korábban, mint a Várbazár rekonstrukciója vagy a győr-gönyűi kikötőfejlesztés, és idén sincs megrendelések híján. Elvitte például a szombathelyi labdarúgó-stadion és a hozzá kapcsolódó multifunkcionális sportcsarnok kivitelezését – közösen a Záév Építőipari Zrt.-vel –, ami szintén több mint 13 milliárd forintos munka.

swietelsky
Kapcsolódó cikkek