Cégvilág

Kopaszi-gát: újabb 50 millió euróról állapodtak meg, arab befektetővel társul a Market

Két cégben megjelent már a Market-csoport által beharangozott katari invesztor, és az 50 millió euró befektetési megállapodásnak is nyoma van.

Az Eximbank Zrt. 52 millió eurós hitele után a Market-csoport hasonló méretű kölcsönszerződésről állapodott meg katari befektetőtársával – derül ki a cégbíróságra beadott dokumentumokból. A Market Property Kft. nemrég azt közölte, hogy a Kopaszi-gáton tervezett óriás ingatlanfejlesztési projektbe tulajdonostársként katari befektetőt vont be. Ez, a Market Építő Zrt. által tavaly alapított leánycégben már meg is jelent, a Constellation Hungary S. A. képében. A 2014 novemberében, Luxemburgban bejegyzett társaság törzstőkéje 31 ezer euró, profiljába többek között a külföldi részesedésszerzés is beletartozik. Igazgatótanácsában az ugyancsak luxemburgi illetőségű – és a cég székhelyével egyező lakcímű – Jean, Felix, illetve Francois Faber foglal helyet, tulajdonosa Hamad bin Jassim bin Jabr Al Thani. Bár a társaság az adóparadicsomként is jegyzett miniállam cégbírósági adatai alapján nem látszik túl izmosnak, a Figyelő cikke szerint hátterében a katari királyi család áll.

A Constellation egyidejűleg a River Dunainvest Ingatlanfejlesztő Kft.-be is beszállt, mégpedig 82 százalék erejéig. Ugyanakkor a társaságban az arab befektető mellett 18 százalékot szerzett a Market-csoportban érdekelt Garancsi István egyik cége, a Sinus Invest Zrt. Váltották az eddigi tulajdonosokat, az egykori wallisos Kóbor Miklós által jegyzett CEPEI Vagyonkezelő Zrt.-t és a Marketben kisebbségi tulaj Scheer Sándor családi cégét, az Unione-C Kft.-t. Ezzel az ingatlanfejlesztés kulcscége, az egykori projekttársaságokat tömörítő Kopaszi Gát Kft.-ben is közvetett tulajdonos lett a katari befektető, hiszen az üzletrészek 49 százaléka a River Dunainvesté, a többség pedig Market Asset Management Kft.-é. Utóbbiban a korábbi egyedüli tulajdonos, a csoport központi cége, a Market Építő Zrt. csak 22 százalékot tartott meg, 78 százalék pedig a Garancsi-féle Sinusé lett.

Az átrendeződés tőkeemeléssel is együtt járt, a Market Propertyé 3 millióról 100 millió forintra nőtt, a River Dunainvest tőkéjét pedig az új tulajdonosok 2,45 millió euróval emelték meg az addigi alig 10 ezerről, a Market Asseté 2,5 millió euróra változott.

Az Eximbank tavaly decemberben állapodott meg a Markettel 52 millió euró nyújtásáról, s a zálogszerződést most módosítani kellett, tekintettel a hitelfelvételben érintett cégek tulajdonosi viszonyainak változására. A Marketnél lapzártánkig nem reagáltak a Világgazdaság kérdéseire, amelyek az átrendeződést és a további terveiket firtatták. Mindenesetre a változások nyomán Garancsi súlya nőtt, Scheer Sándoré csökkent. Ugyan a Market Építő Zrt.-ben változatlan maradt Scheer részesedése, de a Kopaszi Gát Kft.-ben látványosan visszaszorult, miután kiszállt a River Dunainvestből, a Market Assetben pedig mindössze 22 százaléka maradt a Marketnek.

Market kopaszi-gát
Kapcsolódó cikkek