Cégvilág

Terv felett teljesített a Keler

Jelentősen meghaladta a tervezettet az értékpapírpiaci ügyleteket elszámoló Keler-csoport két cégének árbevétele és eredménye is 2015-ben. A Keler Központi Értéktár Zrt. 35, a Keler KSZF Zrt. 10 százalékkal teljesítette túl a bevételi tervét. A Magyar Nemzeti Bank közel 90 százalékos tulajdonában lévő cégek tegnapi közgyűlésein úgy döntöttek, hogy a tavaly elért nyereségükből az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal sem fizetnek osztalékot, azokkal inkább az eredménytartalékukat növelik.

A Keler szolgáltatási díjbevételei az üzleti tervben elvárt szintet közel 40 millió forinttal haladták meg – jelentette ki Dudás György, a társaság vezérigazgatója. A külföldi értékpapír-portfóliójuk értéke 18 százalékkal, 1,75 milliárd euróra nőtt, miközben a rezidens ügyfelek határon átnyúló tranzakcióinak száma szintén a vártnál nagyobb mértékben, több mint 82 százalékkal emelkedett.

A Deutsche Börsén kötött Xetra-ügyletek elszámolásában 33 százalékot meghaladóan nőtt a tranzakciószám, ez a forgalom közel 12 százalékos volumenemelkedésének felel meg. A központi értékpapírszámlákon 2015 végén nyilvántartott 28 346 milliárd forint értékű értékpapír-állomány a 2014. évi csökkenéssel szemben emelkedett. A részvényállomány 14 százalékos bővülése mind a befektetési jegy, mind a kötvényállomány gyarapodását felülmúlta. Dudás az elmúlt hónapok eredményei és a tervezett új termékek bevezetése alapján az idén is sikeres működést vár, mivel több, még 2015-ben megkötött megállapodás várhatóan az idén növeli majd nemzetközi ügyfeleik számát.

A Keler KSZF klíringtagjainak száma tavaly tovább bővült, jellemzően a gáz- és energiapiacokról – tájékoztatott Mátrai Károly, a cég vezérigazgatója. A gázpiacon a legfőbb változást az Egyensúlyozó Platform Kereskedési Platformmá való átalakulása jelentette. A tavaly év végi 107 aktív klíringtagjuk közül 25 tőke-, 28 gáz-, 54 pedig energiapiaci volt. Utóbbi kettő közül heten mindkét piacon rendelkeztek tagsággal.

KELER
Kapcsolódó cikkek