»Folytatás a 13. oldalról
Pont a komplexitása és a viszonylag széles piaci szegmensek lefedettsége miatt borzasztó nehéz a Fornettit mint márkát kezelni. Abba az irányba mentünk el, hogy mindezek ellenére mi egy márkát forgalmazó vállalat vagyunk.”
Gyártói és kereskedelmi saját márkák harca
A gyártók saját márkákért folytatott, költséges harca jellemző ma, abban a korban, amikor a kereskedelmi hálózatok tulajdonosai saját márkáik építéséhez erős gazdasági háttérrel rendelkeznek, és képesek ehhez a beszállítóktól számukra kedvező feltételekkel terméket vásárolni. E hálózatok piacokat biztosítanak a beszállítóknak, ám azok hosszú távon mégis kiszolgáltatottá válhatnak saját márka építése nélkül. Molnár Gábor, a Soós Tészta kereskedelmi igazgatója beszélt erről, illetve arról, hogy ez milyen kihívásokat jelent nekik. „A retail hálózatok részéről erőteljes az árnyomás. Ami profit ott megtermelődik, azt a márkaépítésre kell fordítanunk. Jelenleg most ott tartunk, hogy mi vagyunk a második legismertebb tésztamárka Magyarországon. De még mindig nagyon erős a kiszolgáltatottságunk a hálózatoknak a saját márkák miatt.” Ez a tendencia az élelmiszeripar területén rendkívül nagy kihívás a gyártói oldalon a márkaépítésben, párosítva a beszállítói kiszolgáltatottsággal. A fogyasztóknak is megfelelő tudással kellene rendelkezniük a vásárlási döntésekhez.
Dizájn és márka
A márkák sok látható, valódi és indukált tulajdonsága, különbözősége között integráns rész vagy inkább rendszer a dizájn, amiről Bakó Attila, egyedi szemüvegek alkotója beszélt. „A dizájnon mi inkább az egészet értjük, egy filozófiát, mintsem azt a konkrét ábrát, rajzot, amit sokan dizájnnak hívnak.” Bakó Attila is kiemeli az egyediség és a márkaépítés fontos szerepét a fogyasztói megkülönböztetés terén. Véleménye szerint szerencsére erősödik az a réteg, amely azt vallja, hogy szeretne különbözni, azt gondolja, hogy a nagy márkák előbb-utóbb belefulladnak abba, hogy ugyanúgy tömegtermékekké válnak. A luxus véleménye szerint maga a kézművestermék, ami inkább a filozófiában jelentkezik. Itthon még kevésbé, de kint ez már egy nagyon erős márkatrend. A luxus részévé válik a kézművesség, minden egyes termék – alkotás – egyedi története.
Kézművesség és élelmiszeripar
Nagyon nehéz a kézművesség kérdését a gépesítés igénye miatt az élelmiszeriparban kezelni. Sok gyártó visszaél ezzel, nehéz dolguk van a piaci versenyben a valódi minőségi standardokat komolyan vevő cégeknek, mint a Fornetti és a Soós Tészta.
„Amikor egy cég növekedésnek indul, akkor kénytelen gépesíteni. Receptúrában próbáltuk megőrizni a házi jelleget. Az már nem működik, hogy Marika néni otthon sodorja a tésztát. A kézművesség azonban fontos momentum a márka tekintetében” – mondta Molnár Gábor, a Soós Tészta képviselője. Ezt hangsúlyozta Bánhidi Attila, a Fornetti ügyvezető igazgatója is. Szerinte is fontos probléma a piacon, hogy a kézműves és a kézzel készített közötti különbségtétel nem kellően artikulált. Véleménye szerint a kézművesség fogalmának nem szabad marketingfogássá válnia. „Nincsenek nagy számban azok a vállalkozások ma a magyar piacon, amelyek valóban kézműves jellegű terméket gyártanak. Sok pénzbe kerül a társadalmat megtanítani arra, hogy ez mit jelent, és nincs ma olyan fórum, amely ezt a szerepet közhitelesen ellátná.”
Edukáció és márkaépítés
Manapság a márkák orientációs elemek a fogyasztói társadalomban, ennek megfelelően felelősségük is megnövekedett. A BrandTrend elsők között volt Magyarországon, amely a márkák és a társadalmi felelősség, fenntarthatóság kapcsolatával integráltan foglalkozott. A kerekasztal-beszélgetésben így erről kérdezte Kőszegi András a résztvevőket. Kürti Sándor, a KÜRT Akadémia alapítója hisz abban, hogy előbb-utóbb a szociális felelősségvállalás igenis a brand építésének fontos része lesz, ahogy az USA-ban és Japánban is működik ez. Ez a típusú edukáció minden szegmensben más formában jelenik meg. A Soós Tészta sokat tesz azért, hogy a nemzetközi konyhában ismert tésztaformátumoknak megtalálják a magyar megfelelőit, alternatív felhasználási lehetőséget kínáljanak, és erről a magyar fogyasztók is tudomást szerezzenek.
Verseny helyett kollaboráció
A sharing economy, a fogyasztói és márkakooperációk időszakát éljük, ami a fogyasztóknak és a társadalomnak, a versenytársaknak mind nagyobb értéktöbbletet hoz. Bakó Attila az egyedi termékek márkaépítése terén látja ennek a lehetőségeit. „Én abszolút ebben látom a mi jövőnket. Nem csinálunk mást, csak farkasszemet nézve állunk, és utáljuk a másikat: ez nem biztos, hogy előrevisz. Sokkal inkább az egy meg egy az nem kettő, hanem háromban kellene gondolkodni.”
Márkaépítés mint befektetés
Kőszegi András, a BrandTrend ügyvezetője felvetette azt a fontos kérdést, hogy a vállalatok egyáltalán képesek lehetnek-e arra, hogy azt a fajta gazdasági erőt, amelyet egy márka képvisel, megteremtsék, és megkapják-e az államtól az ehhez szükséges támogatást. Mezei Rudolf, a Promecom ügyvezetője jónak tartaná, hogy ha már egyszer létezik egy alkalmazható megoldás, amely hatékonyságot növel, optimalizál, az állam használja azt, legalább pilot szinten vagy valamilyen más módon. Gyakran valóban a márkák azok, amelyek erejükkel és aktivitásukkal a gazdaság motorjai – emelte ki Bánhidi Attila a Fornetti képviseletében.
Összegezve a márkás kerekasztal-beszélgetésben elhangzottakat: a márkaépítésre nem lehet tehát költségként tekinteni. A fogyasztók és a társadalom számára a márkák képesek értékeket teremteni, közvetíteni, és ezt a márkastratégiában gondolkodó márkák képesek üzleti előnnyé konvertálni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.