Cégvilág

Felfelé tör a Wal-Mart

Optimistábbak lettek az elemzők a Wal-Mart közgyűlése után, a Jefferies tartásról vételre minősítette fel a társaság részvényeit, a Nomura pedig megerősítette a papírokra korábban megfogalmazott vételi ajánlását. A közelmúlt reorganizációs intézkedései lassan éreztetik hatásukat. Az amerikai kiskereskedelmi óriás részvényei idén közel 18 százalékkal értékelődtek fel, de az elemzők szerint van még tere a további emelkedésnek. A cég értéke 2015 elején érte el csúcsát, akkor 90 dollár közelében járt az árfolyam, ám novemberre 60 dollár alá esett, majd lassú emelkedésbe kezdett.

A részvényárak most 70 dollár közelében járnak, így van még tér az emelkedésre, amelyet fundamentálisan több tényező is segíthet.
Az egyik, hogy a Wal-Mart lassan kezdi learatni a korábbi beruházások előnyeit. A társaság sokat fordított mostanában a dolgozók képzésére és az online szolgáltatások fejlesztésére, ami a vásárlók elégedettségében és ezzel párhuzamosan előbb-utóbb a bevételekben is tükröződik. A profit emelkedésében szerepet játszhat, hogy a cég változtatott a készletgazdálkodási politikáján, ami a beszállítói láncon keletkező költségeket csökkentette. Az élelmiszerrészleg különösen fontos, mivel a bevételek több mint felét teszi ki. A készletek jobb menedzselésének köszönhetően frissebbek az áruk a polcokon, és az online értékesítés is megkezdődött. Ebben a hónapban újabb tizennégy országban kezdi meg az internetes értékesítést a Wal-Mart. Ezenkívül a társaság azon döntése, hogy több mint száz kisüzletet bezár, összességében hatékonyabbá teszi a bolthálózatot, és az egységnyi területre jutó bevételek növekedését is segíti.

A működési költségeket igyekszik kontroll alatt tartani a menedzsment, bár egyelőre még megy a költekezés, főként a bérekre, az online kiskereskedelem fejlesztésére és az árcsökkentésekre. De ez nem tart örökké, idővel csökkenni kezdenek a működési költségek, a beruházások bevételnövelő hatása pedig érződni fog. A piaci körülmények is kedvezően alakulnak mostanában: a néhány államban megemelt növeli az alacsony jövedelmű rétegek vásárlóerejét.

A részvényekről alkotott elemzői vélemények eközben folyamatosan javulnak. A Wal-Mart vezérigazgatója szerint „nem lenne meglepő”, ha a második negyedéves gyorsjelentést követően emelnék profitvárakozásaikat az elemzők. Egyelőre inkább semleges a véleményük, vételre mindössze négy elemző ajánlja a részvényeket, míg tartásra huszonegy. Viszont a célárak folyamatosan emelkednek. Az intézményi befektetők aránya tíz éve nem volt ilyen alacsony a Wal-Mart részvényeinél, jelenleg 30 százalék körül van. Ha pedig az intézményi befektetők ismét elkezdenek hinni a cégben, az felfelé segítheti a papírokat.

Wal-Mart
Kapcsolódó cikkek