Cégvilág

A BKV nem sokat nyert a Simicska–Habony-váltáson

Habony Árpád cége nagyjából ugyanannyit fizet a BKV-nak a Lokál terjesztési lehetőségéért, mint amennyit korábban Simicska Lajos üzlettársa fizetett azért, hogy a közlekedési társaság területén osztogathassák a Metropolt.

Havi mintegy ötmillió forintjába kerül Habony Árpád cégének, a Modern Media Group (MMG) Zrt.-nek azoknak a Budapesti Közlekedési (BKV) Zrt. metró-, HÉV- és villamosmegállókban lévő területeknek a bérlése, ahol az ingyenes napilapot, a Lokált terjesztik – derül ki a BKV és az MGM között létrejött szerződésből, amelyet a közlekedési vállalat a Világgazdaság közérdekű adatigénylésére adott át lapunknak.

Az MGM valójában az említett összegnél kevesebbet fizet, mert bár a havi bérleti díj 5,1 millió forint, a BKV ezzel párhuzamosan 820 ezerért hirdetést vásárol Habony lapjában, így a közlekedési cég által realizált tényleges tiszta bevétel havonta 4,3 millió forint.

Korábban ezeken a helyeken az első ingyenes napi lapot, a Metropolt osztogatták. Ezt a Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly cége, az MTG Metro Gratis Kft. (MTG) adta ki. A Metropol fokozatosan vonult ki a BKV-helyszínekről, de arra lehetett számítani, hogy a Lokál megjelenésének dacára a lap tovább él, miután a kiadó újabb helyeket talál a terjesztésre. Ehhez képes, amit elindult a napi Lokál – amely korábban hetente került például a postaládákba – megszüntették a Metropolt.

Az említett kivonulás hátterében pedig az állt, hogy a Metropol újságot kiadó MTG Kft. bérleti szerződése 2015. december 31-én lejárt. A BKV Zrt.-nek fizetett legutolsó bérleti díj nettó havi 8,7 millió forint volt – közölte lapunkkal a közlekedési társaság. Igaz, a szerződés részeként a BKV hirdetési felülelet is vásárolt a Metropolban havi 5,5 millió forintért, így a bérleti díjból a hirdetési megjelenési díj „levonása után” csak nettó 3,2 millió forint tényleges bevételt realizált a szerződés megszűnésekor.

A közlekedési társaság válaszában azonban az nem szerepelt, hogy az MTG-vel kötött eredeti szerződés tartalmaz egy olyan pontot, amely szerint a Metropol kiadója a szerződés megszűnéséig – a fix díjon kívül – az évenkénti nettó hirdetési árbevétele 0,7 százalékát köteles átutalni minden év június 30-ig a bérbeadónak – derül ki a szerződésből. Ez az összeg az elmúlt három évben folyamatosan csökkent, és tavaly már csak 12,5 millió forintot tett ki, szemben a két évvel azelőtti 24 millióval.

Összességében tehát az MTG Kft. által 2015-ben fizetett tiszta, a BKV-nál megjelenő havi bérleti díja – a havi díj és a jutalék összegét is figyelembe véve – 4,2 millió forint volt, szemben a Modern Média Group Zrt.-vel kötött szerződés fix összegű, 4,3 millió forintos havi tiszta bérleti díjával – egészítette ki válaszát a BKV, amely szerint a cég számára a Modern Média Group Zrt.-vel kötött szerződés gazdaságilag előnyösebb kondíciókat tartalmaz – emelte ki a közlekedési társaság.

A két szerződés abban is különbözik egymástól, hogy míg a Metropol kiadójával kötött megállapodásban 114 terjesztési pont szerepel – 42 metró- vagy földalatti- és 72 HÉV-állomás és egyéb terület –, a Lokál kiadója 81 ponton oszthatja a lapokat. Ebben a szerződésben egy bizonyos körben monopóliumot biztosítottak Habony cégének. A szerződés szerint ugyanis a BKV azt vállalta, hogy az MMG által bérelt terület harmincméteres körzetében más bérlő számára nem ad bérbe területet ingyenes napilap terjesztésre.

simicska BKV Habony
Kapcsolódó cikkek