Cégvilág

A foci-Eb is megemelte a bolti forgalmat

Májusi bevételükre sem panaszkodhattak a kiskereskedők, hiszen a nyers adat szerint 6,8, a naptárhatástól megtisztítva 5,7 százalékkal nőtt a boltok és áruházak forgalma az előző év azonos időszakához képest – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból. A hazai kiskereskedelmi adatok különösen jó eredménynek számítanak annak fényében, hogy az idénre valószínűleg már kikopott az online kasszák bevezetésének fehérítő hatása.

Fő húzóerőnek májusban az üzemanyagok forgalma számított, amely 9 százalékkal bővült. Bár az iparcikkek eladása az előző hónaphoz képest csökkent, ám még mindig 6,8 százalékkal nőtt a forgalom májusban, amiben már valószínűleg szerepet játszottak a foci-Eb által felhajtott televízió- és egyéb műszakicikk-vásárlások is. Ezúttal még az év elején és húsvétkor is gyengébben szerepelt élelmiszer-eladások is jobban alakultak: az áprilisi 3,9 százalék után 4,4 százalékra gyorsult a növekedés. Ennek ellenére továbbra is elsősorban nem az élelmiszerek forgalma, hanem a tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet húzza a szektort – emelte ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője, aki szerint a lakosság most pótolja a korábban elhalasztott vásárlásait. A nettó reálbérek jelentős emelkedése szerinte lehetővé teszi, hogy a tartós fogyasztási cikkeket úgy szerezhessék be, hogy ne kelljen hozzányúlni a tartalékokhoz.

Az év során tartósan magas maradhat a kiskereskedelmi forgalom bővülése a reálbérek jelentős növekedése és a foglalkoztatás emelkedése miatt – hangsúlyozta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője, aki így éves átlagban 5 százalék közeli növekedésre számít a tavalyi – fehéredési hatást is tükröző – 5,8 százalékos növekedés után. A következő hónapban kifejezetten gyors lehetett a forgalom növekedése a labdarúgó-Eb hatására. Idén az 5,5 százalékkal emelkedő bérek mellett az szja-csökkentés is támogatja a fogyasztás növekedését, mivel a nettó bérek 7 százalékkal, a nettó reálbérek – az 1 százalék alatti mellett – 6,3 százalék körül emelkedhetnek. Mivel azonban az egyes ágazatokban jelentkező szakemberhiány miatt lényegesen gyorsabb lehet a bérkiáramlás, a kiskereskedelmi forgalom bővülése akár a várakozásokat is meghaladhatja – tette hozzá Suppan Gergely.

Romániában a leggyorsabb a növekedés

Májusban 0,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az előző havihoz képest az euróövezetben és az Európai Unióban. Az euróövezetben ez az idei legmagasabb érték. Az egy évvel korábbihoz képest az euróövezetben 1,6 százalékkal, az EU-ban 2,8 százalékkal nőtt a forgalom. Éves összevetésben a legnagyobb, 13,8 százalékos bővülés Romániában volt. Luxemburgban 10 százalékkal, Lengyelországban 6,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom. Csökkenést éves összevetésben csak Belgiumban mutattak ki, 1 százalékosat.


Foci-Eb kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek