Cégvilág

A Földalattit felújítják, a HÉV-et fejlesztik

A kormány nyolc kulcsfontosságú budapesti közlekedési beruházással kapcsolatban rendelkezett, derül ki a Magyar Közlönyből. Eszerint az érintett engedélyezési terveket az idén és jövőre a már rendelkezésre álló költségvetési forrásból, 2018-ban pedig az akkori költségvetésben elkülönítendő 597 millió forintból kell elkészíteni. Vizsgálni kell, hogy e munkákhoz felhasználható-e pénz az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programból (IKOP), ha pedig igen, akkor el kell készíteni az ehhez szükséges előterjesztéseket. A nemzeti fejlesztési miniszter a központi költségvetés XVII. Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejezete terhére 2016–2018-ban összesen legfeljebb 12 014 millió forint kötelezettséget vállalhat az érintett munkák kapcsán.

Az első kiemelt projekt során háromvágányú kapcsolatot kell létesíteni a kelenföldi és a ferencvárosi vasútállomás között, ki kell alakítani a Danubius és a Népliget-Fradiváros elővárosi megállókat, és átépíteni a Déli összekötő vasúti hidat. A második feladat a Ferencváros és Kelebia közötti vasútvonal fővárosi nyomvonalának korrigálása, a következő kettő pedig egy-egy autópálya szakasz kétszer háromsávosra való bővítése: ezek az M1-es Budapest és Győr közötti, valamint az M7-es Budapest és Balatonvilágos között szakaszai.

További teendő a Galvani híd és kapcsolódó úthálózat kiépítése, valamint a ráckevei, illetve a gödöllői HÉV fejlesztése és bekötése a fővárosi közösségi közlekedési hálózatba. Az utolsó a Földalatti felújítása és új járműveinek beszerzése.

földalatti HÉV
Kapcsolódó cikkek