Cégvilág

A Softbank 32 milliárd dollárt kínál az ARM-ért

Negyvenszázalékos felárt is megad a japán Softbank az intelligens csipek tervezésében élenjáró brit ARM Holdingért

A Brexit után immár a második olyan, nagy volumenű cégfelvásárlást jelentették be, amelynek „áldozata” egy jelentős angol cég. Egy hete a kínai Dalian Wang Group vette meg félmilliárd fontért Európa legnagyobb mozihálózatát, az Odeont, hétfőn pedig a japán Softbank 32 milliárd dolláros ügyletét szellőztette meg a Financial Times. A nevének ellentmondva elsősorban a technológiai iparban és a telekommunikációban erős japán cég 32 milliárd dolláros ajánlatot tett az ARM-re.

A hazai füleknek kevésbé ismerős név a legértékesebb angol technológiai céget takarja, amely a csiptervezésben alkotott nagyot. Az általuk tervezett processzorokat, a grafikus technológiát használja többek között az Apple, a Samsung és a Huawei a mobileszközeikben. Sőt a mobiltelefonok több mint 95 (!) százalékában az iparági szabványként is elismert ARM-tervezésű mikroprocesszor dolgozik, alacsony költséggel, nagy hatékonysággal és energiatakarékosan. A Softbank egyébként nem aprózza el: részvényenként 17 fontot ajánl készpénzben, ez 40 százalék feletti prémium az ARM pénteki záróárához képest.

Az 1990-ben alapított ARM eredetileg az Apple és a brit Acorn Computers vegyesvállalata volt, amelynek az volt a feladata, hogy csipet fejlesszen az Apple menedzserkalkulátorához és személyi asszisztenséhez (PDA), az Apple Newtonhoz. A név nem hozott szerencsét, a készülék 1993-as piacra dobása hatalmas kudarc volt – emlékeztet a The Wall Street Journal. Az azóta négyezer fősre duzzadt ARM tanult az esetből. A cég nem bukhat már nagyot, hiszen az igen költséges csipgyártást meghagyta másoknak, csak fejlesztéssel foglalkozik maga és megbízói számára.

Amennyiben az ügylet létrejön, az dobogós helyre kerülhet az euró­pai technológiai szektort érintő felvásárlásokban, míg a Softbank esetében a legnagyobb ilyen üzletet jelentheti. A Masayoshi Son vezette japán cég 2013-ban a negyedik legnagyobb amerikai mobilszolgáltatóba, a Sprintbe vásárolta be magát 22 milliárd dollárért. Az irányítói jogok megszerzéséért azonban túl sokat fizetett, a telekomcég azóta egyre nagyobb veszteségeket produkál, keserítve a japán tulajdonosok életét. A Softbank nemrég adta el a kínai e-kereskedelmi óriásban, az Alibabában lévő részesedését, a befolyt 14 milliárd dollár tehát nem sokáig hever parlagon. A Reutersnek nyilatkozó elemzők megjegyzik, a Softbankra nem jellemző, hogy kiszálljon befektetéseiből, s arra számítottak, hogy a japánok a vételárat adósságállományuk lefaragására vagy arra használják, hogy a tőzsdén forgó részvényeikből visszavásároljanak egy jelentősebb pakettet.

Az ARM megvásárlása lehet a nyugdíjba vonuló cégalapító búcsúajándéka. Masayoshi Son nagybefektető, akit egyszerűen Masaként említ a sajtó, alig egy hónapja jelezte, hogy átadja a stafétabotot bizalmasának, a Google-nál pallérozódott Nikesh Arorának. Son visszavonulásával rá hárul majd a feladat, hogy rendbe tegye és növekedési pályára állítja a Sprintet, és levezényelje a Softbanknál az átalakítást, aminek eredményeként a cég a technológiai ipar egyik megkerülhetetlen szereplőjévé válik. Son szerint az „okostelefon-rali” a végéhez közeledik, a következő nagy dobást a mesterséges intelligencia lesz majd, s ebben az ARM élenjáró szereplőnek tekinthető. Májusban 350 millió dollárért megvásárolták a brit Apical okoskamera-fejlesztő társaságot, amely az Internet of Things- (IOT) technológia egyik alappillére lehet. A hétköznapi használatban lévő tárgyak – az autótól a villanykörtéig – internetre kapcsolását és szabályozását célzó IOT-technológia is a jövő útját jelenti. Az Apical riasztóberendezésekbe épített okoskamerái például különbséget tudnak tenni a belopódzó macska és egy valódi betörő között.

Softbank ARM
Kapcsolódó cikkek