Cégvilág

Sok nyugati energiakereskedő is a magyar partnert választotta

Terv felett a Keler-csoport: már túlteljesítették az idei üzleti tervet, ráadásul sok vállalat még csak most kezdi felmérni a lehetőségeit.

A Keler-csoport klíringszolgáltatásokat nyújtó tagja, a Keler KSZF Zrt. az első negyedévben hússzal, 90 fölé növelte azon céges ügyfelei számát, melyek villamosenergia-, földgáz- és széndioxid-kvóta ügyleteit elszámolja. Ezek kilenc, a magyar mellett az osztrák, német, francia, cseh, szlovák, szerb, holland, belga és brit energiatőzsdén kereskednek.

A Keler szolgáltatása az európai energiapiaci szabályozó hatóságtól kapott engedély alapján immár a nagykereskedelmi energiaügyletekhez kapcsolódó jelentési kötelezettségekre is kiterjed. A tőzsdei és tőzsdén kívüli tranzakciók jelentéséhez számos magyar és közép-európai vállalat mellett, Nyugat-Európa több országának energiakereskedője is a magyar szolgáltatót választotta partnerként.

Az elszámolási rendszer multi-devizássá tételével a jövőben újabb piacokon is elérhetővé válhatnak a társaság szolgáltatásai – tájékoztatott Mátrai Károly, a Keler KSZF Zrt. vezérigazgatója.  A francia (EPEX), az Egyesült Királyságbeli (APX) és a benelux (Belpex) áramtőzsdei platformok március végi integrációja kedvező üzleti lehetőséget biztosít, hiszen ezeken 15 ország közel 180 kereskedője van jelen, az ármatőzsdék együttes forgalma megközelíti a 9 milliárd eurót és eléri az évi 92 TWh villamos energia mennyiséget.

A jelenlegi 71 ügyféllel – köztük 38 magyar, 26 régiós és 7 nyugat-európai – már túlteljesítette a Keler-csoport a 30 stabil ügyfél kiszolgálását megcélzó idei üzleti tervét, s Mátrai reméli, e szám az év végére száz fölé mehet. Sok vállalat ugyanis még csak most kezdi felmérni a lehetőségeit, ráadásul 2016 áprilisától már a tőzsdén kívüli ügyleteikről is adatokat kell szolgáltatniuk az európai hatóság felé.

KELER
Kapcsolódó cikkek