Cégvilág

Tovább bírságolják az MNB-alapítványokat

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) kilenc esetben, összesen 6,12 millió forintra bírságolta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványainak 268 milliárd forintos vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt.-t, valamint az alapítványok által létrehozott Kecskeméti Duális Oktatási Zrt.-t. (KEDO). Néhány nappal korábban három eset miatt magasabb, együttesen 32 milliós pénzbüntetést kapott a Matolcsy György jegybankelnök kuratóriumi elnöksége alatt álló Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA).

A második körben kirótt bírságok 80 ezer és 4 millió között szóródnak. A legmagasabb pénzbüntetést a KEDO kapta a KDB-től, mert közbeszerzési eljárás nélkül bízta meg a Friday Creative Kft.-t a várhatóan 2017 szeptemberére elkészülő új kecskeméti egyetemi városrész 15 milliárd forintos beruházásának a levezénylésével, havi 10,2 millió forintos díj ellenében. Korábban a Friday Creative miatt a KDB 1,8 milliós bírsággal sújtotta a PADA-t.

Olyan nagy nevű cégek is kaptak közbeszerzési eljárás nélkül megbízást az Optimától, mint a KPMG Tanácsadó Kft., ők éppen nettó 12,8 millió forintért ingatlanbefektetési stratégiára vonatkozó tanulmány készítésére. Pikánsabb az MKB-Euro­leasing Autópark Zrt.-vel március 11-én 38 hónapra kötött bérleti szerződés. Utóbbi ugyanis akkor még az MKB Bank tulajdonában volt, amelynek elnök-vezérigazgatója, Balog Ádám két MNB-alapítvány kuratóriumában is szerepel. Az MKB-Euroleasing Autópark június 29-én, egy nappal az MKB privatizálása előtt került az ALD Automotive Autópark-kezelő és Finanszírozó Kft. birtokába.

Annak 600 ezres volt a büntetési tétele, hogy az Optima pályáztatás nélkül szerződött a szentendrei SmartFM Kft.-vel az I. kerület Ybl Miklós tér 8. szám alatti Duna Belleview irodaház üzemelésére. A 2016. január 1-jétől hatályos szerződés éves átalánydíja 17,2 millió, míg a havi díja 1,4 millió volt. Háromszázezret fizet az Optima, hogy a Vörösmarty téri egykori Luxus áruháznak helyet Kasselik-ház üzemeltetését a fóti Tribelon Zrt.-re bízta. A feleakkora büntetést elvileg magyarázhatja, hogy a vállalkozási díj ez esetben csak havi 633 ezer. Egyenként 400-400 ezer forintja bánja az Optimának, hogy ajánlatkérés nélkül állapodott meg könyvelési munkákra, illetve vállalkozási szerződések elkészítésére. További bírságok is elképzelhetők, miután a KDB saját hatáskörben még 16 szerződést vizsgál, míg a Fővárosi Főügyészség 63 kontraktus esetében kért jogorvoslatot nála.

MNB
Kapcsolódó cikkek